Utazás

Megúszta a halálbüntetést a drogcsempészéssel vádolt nő

Kis híján az életébe került a naivitás egy ausztrál nőnek, akinek bőröndjében több mint egy kilogramm amfetaminszármazékot találtak a malajziai hatóságok a repülőtéri ellenőrzésen. Három év tárgyalás után eldőlt, hogy megúszta a halálbüntetést.

Több mint egy kilogramm amfetaminszármazékot találtak a malajziai hatóságok egy ausztrál nő bőröndjében a Kuala Lumpur-i repülőtéren, amikor Sanghajból Melbourne-be utazott. A nő – állítása szerint – azért utazott Kínába, hogy ott dokumentumokat vegyen át egy férfitól, akit az interneten ismert meg. Amikor a hatóságok kinyitották a táska hátsó zsebét, abban két rejtett zsebet fedeztek fel, ebben lapult a kábítószergyanús anyag – írja a Guardian.

A bíróságon a nő azzal védekezett, hogy nem szándékosan követte el a kábítószer-csempészést, hiszen nem volt tudomása a bőröndbe rejtett kábítószerről, amikor átvette a bőröndöt Sanghajban, csak ruhákat látott benne. Ártatlanságát az is alátámasztja ügyvédei szerint, hogy a nő végig együttműködött a hatóságokkal, és nem akadályozta az ellenőrzést.

A nő online kapcsolata az interneten megismert férfival már egy éve tartott, aki azzal hitegette, hogy együtt fognak élni Ausztráliában, miután leszerelt az amerikai hadseregből.

A 2014 óta tartó eljárás alatt a bíróság elrendelte a nő kitoloncolását és menekülttáborba szállítását, de végül a vád és a védelem együttes fellebbezésének köszönhetően a nőnek nem kellett bevonulnia a táborba, mivel kötelezettséget vállalt, hogy az eljárás befejezéséig Malajziában marad.

Az eljárás későbbi szakaszában a bíróság megállapította, hogy a nőnek sokkal körültekintőbben kellett volna eljárnia, mivel hiszékenységével komoly bajba sodorta magát. Bizonyítottnak találta azt is, hogy nem szándékosan követte el a bűncselekményt, illetve a nő javára értékelte, hogy ő kezdeményezte a csomagja ellenőrzését, amikor odament a röntgengéphez, és felrakta rá a táskáját, mivel a malajziai hatóságok csak szúrópróba szerű ellenőrzést végeznek.

Ezeknek köszönhető, hogy a nő nem akasztófán végezte, hiszen a szigorú malajziai törvények szerint ez a büntetésük a kábítószercsempészeknek. Viszont a közelmúltban enyhítettek a törvényen, és lehetővé tették a bírák számára, hogy a halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék a kábítószercsempészeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top