Utazás

Átszakadt egy mérgező tó gátja Romániában, Magyarország felé tart a szennyezés

Az emberi nemtörődömség újabb példája az a 6000 köbméteres, veszélyes anyagokkal telített tó, amely egy szemétdomb tövében keletkezett az elmúlt években Kolozsvár környékén. Az ammóniával és klórral szennyezett víz áttörte a szemétgátat és megkezdte útját a Szamos felé. A román hatóságok csak ígérgetnek, miközben a mérgező anyag közelít a folyó felé.

Egy hatezer köbméteres mérgező tó alakult ki egy kisebb szemétcsuszamlás miatt a Kolozs megyei Pataréten, nem messze Kolozsvártól. A tó vize mérgező, a korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ammóniasav-koncentrációja 750-szeresen, míg a klórtartalma 12,8-szorosan lépi túl a megengedett értéket.

Transindex úgy tudja, a Kolozs megyei prefektus még szeptemberben felszólította a megyei tanácsot, hogy sürgősen orvosolja a helyzetet. A tanács addig tanakodott a megoldáson, mígnem a mérgező tó szemétgátja ma délelőtt átszakadt, és a mérgező folyadék megkezdte útját a Szamos felé.

A román ügyészség nemrég vizsgálatot indított egy húsfeldolgozó cég ellen, amely tisztítás nélkül engedte a veszélyes hulladéknak minősülő szennyvizét a Szamosba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top