Utazás

Kétszáz magyar rekedt Balin a kitörő vulkán miatt

Hatvanezer turista, köztük csaknem 200 magyar rekedt Balin az Agung tűzhányó kitörése miatt. Szerdán azonban feloldották a légtérzárat, így várhatóan hamarosan hazaindulhatnak.

Az Agung vulkánból napok óta ömlik a füst Balin, emiatt a hatóságok légtérzárat rendeltek el. A tűzhányó füstje a 60 kilométerre lévő tengerpartról is látszik, sőt még robbanásokat is lehet hallani – írja a Híradó.hu.

Magyarország indonéziai nagykövete közölte, csaknem 200 magyar állampolgár tartózkodik a szigeten, de senki nincs veszélyben, mert a vulkán környékét 10 kilométeres körben lezárták.

Pach Judit azt mondta, hogy Bali nemzetközi repülőterén van egy európai uniós konzuli központ, ahol a magyar tisztviselők adnak felvilágosítást, és segítenek, hogyan lehet busszal Surabayába, illetve hajóval Lombokra eljutni.

A hatóságok a füst színéből arra következtetnek, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a vulkánkitörés.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata arra figyelmeztette a Balin tartózkodó magyarokat, hogy szerdán megnyitották ugyan Bali nemzetközi repülőterét, ám az Agung vulkán környékét továbbra is el kell kerülni.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top