Utazás

Turisták ezrei ragadtak Balin az Agung vulkán kitörése miatt

Törölték a járatokat, lezárták a repteret, és emiatt nagyjából 60 ezer turista ragadt Bali szigetén. A fekete füst már felszállt, robbanásokat is hallani, hamarosan tehát pusztítani fog az Agung tűzhányó, ezért kellett a szükséges óvintézkedéseket meghozni.

Az Agung tűzhányó kitörése miatt lezárták a nemzetközi repteret Balin, ami közel 450 járatot és 60 ezer turistát érint. Az Agung már hónapok óta fokozottan aktív, de most sűrű fekete füst száll fel belőle, ami azonnali kitörésre utal. Robbanásokat is hallani a vulkán belsejéből, és egyre több tüzet látni, ez pedig azt jelzi, hogy jelentős kitörés várható – közölte az indonéz Nemzeti Katasztrófavédelmi Hivatal. Egy geológiai ügynökség jelentette, hogy most már magmakitöréseket is regisztráltak.

A hatóság távozásra sürgette a tűzhányó 10 km-es sugarában élő embereket. A sziget észak-keleti részén hamu borította be az autókat és az épületeket.

Fotó: Muhammad Fauzy / NurPhoto

A katasztrófavédelmi ügynökség szerint a veszélyesnek mondott és a korábbinál nagyobb térségre kiterjesztett katasztrófaövezetből 100 ezer falusi lakost kellett kitelepíteni, de ezek fele még nem hagyta el otthonát. Ők inkább a maradást választották, mert nem akarják hátrahagyni jószágaikat. A hatóságok közölték, hogy átfésülik a térséget, és megpróbálják távozásra bírni, ha kell, erővel kitelepíteni őket.

A 3000 méter magas Agung legutóbb 1963-ban tört ki, és a természeti csapás 1000 ember halálát okozta Balin.

(via InfoRádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top