Utazás

Szobrot állítanak az első űrhajós macskának

Sikeresen összegyűltek az adományok, amelyből a világ első olyan cicájának állítanak majd emlékművet, amely megjárta a világűrt, és sikeresen vissza is tért a Földre.

A Félicette nevű fekete-fehér macska 1963. október 18-án indult el a halhatatlanság és a világűr felé a francia űrkutatási ügynökség, a CNES kísérletének keretében.

A kóbor macskából lett űrhajós útja 15 percig tartott, ezalatt elérte a 156 kilométeres magasságot, majd biztonságosan visszaérkezett a Földre. Az utazás során a normál gravitációs érték kilenc és félszerese hatott rá. Colin Burgess és Chris Dubbs 2007-ben kiadott Animals in Space: From Research Rockets to the Space Shuttle című könyvében azt írja, Félicette ezzel „az első és valószínűleg egyetlen macska volt, amely megtapasztalta a súlytalanságot a világűrben”.

Félicette ebben a hámban indult el a világűrbe (Fotó: CNES)

Félicette-nek azonban nem jutott ki olyan szintű ismertség, mint amilyen Lajka kutyát, a legismertebb űrhajós állatot övezi. Ez annak is köszönhető, hogy a macska fejébe elektródákat ültettek, hogy agyi aktivitását meg tudják figyelni az űrutazás során. Emiatt azonban később úgy gondolták, hogy a macska nem elég „médiaképes”, a francia űrkutatási ügynökség ugyanis nem akarta ezzel sokkolni olvasóit, de valószínűleg tartottak az állatvédő szervezetek haragjától is, az állatjogi aktivisták ugyanis először a hatvanas években kezdték igazán hallatni a hangjukat.

A szobron kívül eddig csak a CNES „autogrammal” ellátott képeslapja állított emléket Félicette-nek (Fotó: CNES)

Egy véletlennek köszönhető, hogy a londoni illetőségű Matthew Serge Guy találkozott Félicette történetével. Ugyanis véletlenül bukkant egy olyan papírdarabra, amelyre valaki az első űrmacskának állítandó emlékmű vázlatait skiccelte fel.

A férfi ezután gondolt egyet, és a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon pénzt kezdett kalapozni, hogy Félicette emlékét méltó módon meg lehessen őrizni. A kitűzött 57 000 dolláros célt sikerült is elérni, Guy ezért már fel is kérte a neves szobrászt, Gill Parkert, hogy készítse el a cica emlékművét egy másfél méteres bronzszobor formájában.
„Egyelőre még nincs meg a végleges terv, de jó eséllyel szerepelni fog rajta egy rakéta és egy macska” – írta az ötletgazda a projektről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top