Utazás

Ragadozó madarak leptek el több vidéki várost

Fülesbaglyok leptek el több vidéki várost is. A baglyok a téli időszakban előszeretettel választják a város melegét. Ötven, de akár több száz példányból is állhat néhol egy-egy csoport. A ragadozó madarak rágcsálókra vadásznak, így sokan vannak, akik nem bánják, hogy az udvarukra költöztek.

A Tények riportja szerint majdnem 20 erdei fülesbagoly költözött be Békéscsabára az egyik belvárosi ház udvarának fáira, de a jelenség más városokban is megfigyelhető. Van, ahol akár 50-100 bagoly is a városi fákat vette birtokba ideiglenesen.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója szerint, az elmúlt 10-20 évben a fülesbaglyok beköltöznek azokra a városi részekre, ahol nagyobb mennyiségben vannak örökzöldek, fenyők vagy tuják elültetve. Beköltözésük oka egyszerű: a városokban télen melegebb van, és a rágcsálók is szép számmal megtalálhatók a lakott környezetben. A baglyok megjelenése nem jár egészségügyi veszéllyel, maximum az okozhat problémát, hogy mindenhova odapiszkítanak. Cserébe azonban – és ennek több lakó is örül – irtják a rágcsálókat éjszakánként.

A Szegedi Vadaspark szerint az október végén érkezett madarak januárban valószínűleg visszamennek a téli fészkelőhelyükre. Az erdei fülesbagoly hazánkban védett fajnak minősül, eszmei értéke 50 ezer forint. 

Címlap: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top