Utazás

Meghurcoltak egy turistát a Buddha-tetoválása miatt Srí Lankán

A Srí Lanka-i állam csaknem 1,4 millió forintos kártérítést köteles fizetni jogsértés címén egy brit turistának, akit Buddha-tetoválása miatt 2014 áprilisában a rendőrség őrizetbe vett az ország legfőbb repülőterén.

A buddhista többségű dél-ázsiai ország hatóságai a nő felkarján látható Buddha-tetoválást kifogásolták. A brit nőt két napig fogva tartották, majd bíróság elé került, ahol a bíró úgy döntött, hogy a nő megsértette Buddhát, ezért nem léphetett volna be Srí Lanka területére. A nőt kiutasították az országból. A Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság viszont szerdán úgy határozott, hogy a nőt törvényellenesen tartották fogva, és őrizetbe vétele során a rendőrség félrevezette az elsőfokú bíróságot.

Az ápolónőként dolgozó turista azt mondta, hogy megalázó módon bántak vele fogva tartása során, és a börtönőrök pénzt csikartak ki tőle. A nő őrizetbe vételére Mahinda Radzsapáksza volt elnök előző kormányának idején került sor, amikor a külföldiekkel szembeni ellenséges hozzáállás elég gyakori volt Srí Lankán, például azzal az indokkal, hogy a tamil szakadár lázadók a Nyugat támogatását élvezik.

Naomi Coleman a Buddha-tetoválásával
AFP PHOTO / Lakruwan WANNIARACHCHI

Srí Lankán 25 éven át folytak véres harcok a kormány és A Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei nevű tamil lázadó szervezet között. Az ellenségeskedések áldozatainak a számát több tízezerre teszik. A polgárháború 2009 tavaszán ért véget, azután, hogy a kormányerőknek sikerült elűzniük a tamil ellenállókat, akik között sok muzulmán is volt. A polgárháború után a kormány úgy határozott, hogy Srí Lanka igazi lakói buddhista szingalézek, és mindenki más idegen. A buddhizmus államvallás lett.

Habár sokan vallási célzattal varratnak magukra egy-egy jelképet, a tetoválásokat a világ számos pontján szentségtörésnek tartják. Srí Lankán az emberek nagyon érzékenyek Buddha ábrázolására, akár egy róla készített tetoválás is istenkáromlásnak számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top