Utazás

Több pénzed marad, ha okosan vásárolsz autópálya-matricát

Évente több millió forintot fizetnek ki feleslegesen az autósok a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt.-nek. Nem tudni, hogy a lustaság vagy a tudatlanság miatt.

Több millió forintot hagynak feleslegesen a figyelmetlen vagy lusta autósok a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt. kasszájában – hívja fel a figyelmet a Napi.hu. Az indokolatlan pénzszórás egyik módja az éves matrica vásárlása, ami 42 980 forintba kerül, kilencszer annyiba, mint a havi.

Logikusnak tűnhet, hogy az éves matricát a január 31-i lejárta előtt kevesebb mint kilenc hónappal már nem éri meg venni, olcsóbb, ha havi matricát vásárolnak az autósok. Ennek ellenére júniusban 1508, júliusban 688, augusztusban 294, szeptemberben 135 éves e-matrica fogyott a D1 kategóriában.

A felesleg pénzköltés oka a tudatlanság lehetett, mert amióta októbertől csak a NÚSZ ügyfélszolgálatain lehet éves matricát venni, azóta egyet sem adtak el, ugyanis a munkatársak felhívják az emberek figyelmét a ráfizetésre.

MTI Fotó: Vajda János

Török Szabolcs, a NÚSZ szóvivője a Napinak elmondta, hogy sok ember vélhetően nem szeretné minden hónapban megvásárolni a jogosultságot, mert az sok vesződséggel jár, emellett pedig nem vállalják a kockázatát annak, hogy elfelejtik megvásárolni, ezért inkább az éves e-matricát választják.

Pedig arra is lenne lehetőség, hogy

a havi e-matricákat előre megvásárolják úgy, hogy azok érvényessége automatikusan aktiválódjon, de ezzel az opcióval csak kevesen élnek.

Lehetőséget kínál még a felesleges pénzszórásra a Veszprém megyei matrica, amely csak azoknak éri meg, akik konkrétan az autópálya Polgárdi és Siófok kelet lehajtói között autóznak rendszeresen, de nem akarnak soha továbbhajtani Siófok vagy Budapest felé.

Vagy azoknak, akik már Polgárdinál vagy Siófok keletnél felhajtanának az autópályára, viszont ők egy 8, illetve egy 10 kilométeres szakaszért fizetik ki a havi ötezer forintot. A NÚSZ adatai szerint közel 3000 autós váltott veszprémi matricát az év első 10 hónapjában.

A matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég két matrica.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top