Utazás

Na, melyik országban van a legtöbb egy főre jutó múzeum?

Izraelben. El is mondjuk, hogyan jön ki ez az adat.

Mi jut eszedbe Izraelről?

  • Először nyilván a vallás, illetve a valláshoz, a zsidósághoz köthető vallási kegyhelyek,
  • másodszor pedig a Vörös-tenger, a búvárkodás, illetve Tel-Aviv és a Földközi-tenger.

Pedig szó nincs arról, hogy az 1948. május 14-én alapított állam pusztán erről szólna. Izrael területe 20 ezer 700 négyzetkilométer, egy 2017-es népszámlálás szerint 8 millió 655 ezren lakják. Hogy ez miért érdekes?

Mert nincs még annyi egy főre jutó múzeum sehol a világon, mint ott.

Az országban több mint 200 múzeum üzemel, ezek közül is az egyik leghíresebb a jeruzsálemi Izrael Múzeum, ami az ország legnagyobb kulturális intézménye és a világ egyik legjobb művészeti és régészeti múzeuma. Május 23-án még Donald Trump is tiszteletét tette a falai közt: 

A múzeumban az ókori leletektől kezdve a holt-tengeri tekercseken át a kortárs időszakos kiállításig nagyjából bármi fellelhető, ide is biggyesztünk pár képet, hogy mi vár ott, ha befizeted magad.

Vagy ez: 

Esetleg ez: 

A Yad Vashem World Holocaust Remenbrance Center, ahogy a nevében is benne van: a zsidók szempontjából vezeti végig a látogatókat a holokauszt történetén. Nem gyereknek való tárlat.

Donald Trump ide is ellátogatott: 

Izrael harmadik híres múzeuma a Dávid-torony Múzeum, ami Izrael közel 4 ezer éves történelmére fókuszál, egy roppant impozáns helyen:

Fentebbiek az ország három (tán) legfontosabb kulturális intézményei, de ezen túl is bőven van még mit nézni. Például a régiségekkel, régészeti leletekkel teli Művészeti Múzeum Tel-Avivban, vagy Ilana Goor Múzeum Jaffában, ahol egyenesen a tulajdonos felújított otthonában rendeztek be eklektikus művészeti kollekciót.

 Akit a múzeumoknál jobban érdekel a város, annak mutatjuk, hogy merre bóklásszon Tel-Avivban

(Kiemelt kép)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top