Utazás

Fóka blokkolta a reptéri kifutót – fotó

Nagyot néztek az alaszkai utqiagviki reptér karbantartói, amikor egy 200 kilós fókát találtak az egyik kifutópályán. Bármennyire is meglepő, ez még arrafelé sem megszokott dolog. Külső segítség kellett ahhoz, hogy a termetes tengeri emlőst eltávolítsák a repülőgépek útjából.

Az gyanítják a közlekedési minisztériumban, hogy a hétfői vihar sodorhatta partra azt a 204 kilogrammos szakállas fókát, amely békésen heverészett az észak-alaszkai Utqiagvik repülőterének tengerparti kifutóján.

A karbantartók a hétfői vihar nyomait takarították a kifutópályáról, amikor rábukkantak a termetes állatra. Ám mivel a tengeri emlősök nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért az állatfelügyeleti hatóságra bízták a fóka eltávolítását. A fókát végül szánnal vontatták biztonságos helyre.

A helyi közlekedési minisztérium kommunikációs igazgatója, Meadow Bailey szerint a munkások gyakran találkoznak madarakkal, rénszarvassal, jegesmedvével és pézsmatulokkal a kifutón, de fókával most először futottak össze.

„A repülőgépek és a vadállatok találkozásai komoly biztonsági veszélyt jelentenek és évente több száz millió dollár terhet rónak a légi közlekedési ágazatra. Az Egyesült Államokban az ilyen esetek több mint 90 százalékában madarakkal találkoznak a gépek, emlősökkel csak nagyon ritkán.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top