Utazás

Szmogrendelet: kitiltják a robogókat Budapestről

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a szmogrendeletet módosító javaslatokat, így ugrott a szmogriadó alatti ingyenes tömegközlekedés, az ingyenparkolás, a robogózás, és nőtt a kitiltott autók köre is.

Sejteni lehetett, hogy a következő ülésén megszavazza azokat a módosító javaslatokat a Fővárosi Közgyűlés, amelyekkel megszigorítják a fővárosi szmogrendeletet. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek között volt a robogók kitiltása, az ingyenes tömegközlekedés megszüntetése, illetve a városba behajtható autók számának csökkentése.

A szerdai közgyűlés jóváhagyta, hogy 2018. október 1-je után a fővárosi szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú – Euro 3-as dízelüzemű – gépjárművek forgalmát, illetve 2019. október 1-je után már a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú – Euro 4-es dízelüzemű – gépjárművek sem léphetik át a városhatárt.

Jóváhagyták, hogy riasztási fokozat elrendelése után tilos belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárokkal közlekedni.

Hatályon kívül helyezték azt a határozatot, amely a szennyezőbb gépjárművekkel közlekedőknek a riasztási fokozat idején lehetővé tette a helyi közösségi közlekedés ingyenes igénybevételét, illetve módosították a parkolási rendeletet, amivel hatályon kívül helyezik a korlátozás által érintett gépjárművekre vonatkozó ingyenes parkolást.

A fővárosi közgyűlés ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett, 23 igen szavazattal döntött a Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés elfogadásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top