Utazás

Kalózok raboltak el egy magyart – frissítve

Kalózok rabolták el a Demeter nevű német konténerszállító hajó legénységének hat tagját, köztük egy magyar állampolgárt is. A Terrorelhárító Központ és a Külügyminisztérium tud az esetről, de az ügy sikeres megoldása érdekében csak szűkszavúan nyilatkoznak.

Elrabolták egy német konténerszállító hajó legénységének hat tagját, köztük egy magyar állampolgárt is – értesült a Reuters. A hírügynökség szerint négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt raboltak el a kalózok, míg hajójuk egy nigériai kikötőben várakozott.

A Reuters megkeresésére sem a német, sem a magyar külügyminisztérium nem reagált egyből, csak az ukrán erősítette meg, hogy valóban kalózok kezére került egy ukrán állampolgár.

Az ATV-nek sikerült megszólaltatnia a Külügyminisztériumot, válaszuk szerint felvették a kapcsolatot a német és a nigériai hatóságokkal, az elrablásról tud a TEK is, és foglalkoznak is az üggyel. Bővebb felvilágosítást viszont addig nem adnak, amíg nem biztos, hogy azzal nem kockáztatják az ügy sikeres befejezését.

Legutóbb 10 éve, 2010-ben esett fegyveresek fogságába külföldön magyar állampolgár, akkor egy békefenntartót raboltak el Szudánban, Papp István nyugalmazott alezredest, akit nemzetközi közreműködéssel szabadított ki 3 hónapos fogság után a TEK.

Keresi a magyart a TEK

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a Nigériában elrabolt magyar állampolgárral kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta:

A TEK főigazgatója elrendelte a vonatkozó protokoll intézkedések bevezetését. Ennek megfelelően a TEK válságközpontja megkezdte a működését, a már rendelkezésre álló adatok ellenőrzését, az információ gyűjtést, és felvette a kapcsolatot az ügyben érintett nemzetközi partnerszolgálatokkal.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Konzuli Szolgálat illetékeseivel is kapcsolatot tartva folyamatban van a körülmények tisztázása.

A TEK – a hatályos nemzetközi normák betartásával – közreműködik a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén.

Megszólalt Szijjártó

A helyi és a német hatóságok megerősítették, hogy egy magyart is elraboltak a nigériai kalózok – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatából. A miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve dolgozik az ügy megoldásán – mondta a miniszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top