Utazás

Csak valódi hipsztereket enged be az utazó hipszter bár

Növeszd meg a szakállad, kapd fel a kockás inged, és pattintsd be a septum piercinged, különben nincs belépés a hipszter bárba.

Na jó, azért azt tisztázzuk, hogy nem valódi bárról van szó. A The Hipster Bar inkább egy művészeti projekt, amit Max Dovey brit művész talált ki, lényegében a hipszterek beazonosítására fejlesztett arcfelismerő szoftveréhez. A srác már két éve turnézik az utazó bárral az Egyesült Királyság területén, a szoftver pedig mindig biztonsággal megállapítja, hogy valaki elég hipszter-e. Az eleget értsd úgy, hogy legalább 90%-ban, a 28 éves Dovey erre programozta szoftverét.

Az egyik legérdekesebb vonása a programnak, hogy folyamatosan fejlődik, tehát minél több arc kerül az adatbázisába, annál szigorúbban ítéli meg a hipszterséget. Dovey szerint a nők esetében kicsit nehezebb a dolga, a férfiaknál például a szakáll elég erős garanciát jelenthet.

A nem mindennapi projekttel a művész egyáltalán nem (csak) élteti a hipsztereket – a popkultúra egyik rétegének kiválasztása csak eszköz a jövő technológiai lehetőségeinek megkérdőjelezésére. A hipszter bár egyébként folyamatosan úton van – jelenleg Manchesterben állomásoznak, de hamarosan újabb brit nagyvárosba utaznak.

OddityCentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top