Utazás

Hipermodern vécékkel növelnék a nyilvános illemhelyek számát Budapesten

A köztéri vécék kihelyezése és üzemeltetése ingyenes lenne a fővárosnak, és a használóknak sem kellene fizetniük.

Harminc nyilvános illemhelyet üzemeltetne Budapesten a JCDecaux közterületi reklámcég, ráadásul a fővárosnak ez nem kerülne semmibe, a cég reklámfelületeket kérne cserébe – írja az Index.

A cég egy 2006-os, 20 évre szóló szerződés aktiválna, amely szerint

  • 30 darab korszerű, automatizált illemhelyet,
  • 100 darab ülő- és parki padot,
  • 100 darab kerékpárállványt,
  • 250 kukát telepítene, valamint üzemeltetne.

Cserébe pedig 250 darab City Light Board és 250 darab City Light Poster reklámberendezést helyezhetne el és hasznosíthatna Budapest közterületein.

Az egyeztetés azonban elhúzódik, mert több kerület is tart az új illemhelyektől, egyebek mellett attól félnek, hogy hajléktalanok költöznek bele. A vállalat szerint azonban az automata vécék több európai nagyvárosban (Berlinben, Párizsban, Stockholmban) működnek, és időzítővel vannak ellátva.

Az öntisztító vécében negyed óra elteltével a zár kinyílik, így senki sem tud bezárkózni. A toalettben emellett mozgásérzékelő is van, így ha valaki sokáig tartózkodik odabenn, a karbantartó személyzet ki tud menni a helyszínre.

Az automata illemhelyek a legtöbb nagyvárosban ingyenesen működnek, Budapesten sem kérnének pénzt érte. Ha a főváros és a kerületek jóváhagyják a helyszíneket, akkor egy év elteltével telepíthetnék az illemhelyeket. Ha ez megvalósul, akkor a jelenlegi 55-ről 85-re nőne a köztéri illemhelyek száma Budapesten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top