Utazás

Ha gyerekkel utazol külföldre, viszed az anyakönyvi kivonatát? Pedig jó lenne

Az utazókra nem vonatkozik semmilyen előírás, de a schengeni zónát elhagyva a határátlépés előtt mégis elkérhetik a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, ha csak az egyik szülő utazik vele. Egy brit nő és gyereke majdnem nem tudott hazautazni a furcsa szabály miatt.

Furcsa határellenőrzésről számolt be az Index. Egy 34 éves angol nő augusztusban a balatoni vakáció után érkezett kétéves gyerekével a Ferihegyi repülőtérre, hogy hazarepüljön Londonba. Ő és fia brit állampolgárok, egyikük sem tud magyarul. Az útlevél-ellenőrzésnél a rendőr közölte a nővel, hogy csak akkor engedheti ki a kisfiút az országból, ha a gyerek születési anyakönyvi kivonatát is bemutatja.

Ilyen persze nem volt nála, és nem is hallott még erről az előírásról. Kiderült, hogy a rendőr azért kekeckedik, mert az útlevélben nem szerepel az anyja neve a gyereknek, így nem tudja ellenőrizni, hogy a fiú valóban a vele utazó felnőtthöz tartozik-e. Végül a rendőr mégis átengedte őket.

A rendőrnek akkor kell a kiskorúak ellenőrzésére különösen figyelnie, ha kísérő nélkül vagy csak egy felnőttel utaznak. Ennek az a célja, hogy az egyik szülő ne vihesse külföldre a gyereket a másik szülő akarata ellenére – válaszolta az esettel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság az Indexnek.

Erről a Schengen-kódex, a tagállamok külső határait átlépők ellenőrzésére vonatkozó szabálygyűjtemény rendelkezik. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja az egyezménynek, a budapesti repülőtér külső határnak számít. Furcsa módon a rendelet viszont csak a hatóságoknak ír elő kötelezettségeket, az utazóknak nem.

A magyarok azért nem kerülhetnek ilyen helyzetbe, mert a rendőr nemcsak az útlevelüket látja, hanem a számítógépén belenézhet az állami adatbázisokba is, amelyekből kiderülhet, ki a gyerek anyja, vagy hol lakik. Külföldön azonban pórul járhatnak.

A rendőrség elárulta azt is, miért engedték tovább a nőt és a fiát. A helyszínen ugyanis mérlegelik a gyerek és a kísérő közötti viszonyt, kommunikációt vagy azt, hogy a gyerek útlevelét a kísérő írta alá. Ezek elegendőek lehetnek a jogellenesség kizárására.  Igaz, ez nem ad garanciát arra, ha az egyik szülő nem a másik akarata ellenére vinné külföldre a gyereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top