nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Budapesti járatokat is töröl a Ryanair október végéig

Budapesti járatokat is töröl a Ryanair október végéig

Az ír légitársaság döntése a barcelonai, a milánói, a portói, a londoni, a brüsszeli, a dublini és a római bázisról indított járatokat érinti. Így szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London-Stansted és Budapest között sem.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Ryanair azután hozta nyilvánosságra a járattörlések pontos listáját, hogy az utasok körében rendkívül nagy volt a felháborodás. A társaság ugyanis pénteken teljesen váratlanul jelentette be a honlapján, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami összesen mintegy kétezer járat kiesését jelenti.

Az első napokban azonban ennél is többet, 80 járatot törölt a Ryanair. Az utasokat e-mailben értesíti arról, hogy nem fog indulni a gépük. Ebben az esetben az utas kérhet ingyenes átfoglalást vagy visszatérítést. A légi utasok jogait szabályozó uniós direktíva szerint a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet, ha a saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását. A légitársaság azonban nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Sokat késtek, ezért ritkítják a járatokat

Ryanair hangsúlyozta, hogy a törlések a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik, és az a céljuk, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát. Szeptember első két hetében a megszokott 90 százalék helyett a járatoknak már kevesebb mint 80 százaléka közlekedett pontosan a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége és a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a hajózó személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt.  A Ryanair eddig áprilistól márciusig terjedő év szerint engedte a szabadságolást, a jövő évtől kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a hajózó személyzetnek (pilótáknak és légiutas-kísérőknek egyaránt) idén december végéig ki kell venniük egész éves szabadságukat. A légitársaság arra számít, hogy ha a következő hat hétben napi 2500 járatából 40-50-et töröl, helyre tudja állítani a pontos közlekedés 90 százalékos szintjét.

Megosztás Facebookon