nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Eljött a francia konyha szerelmeseinek hétvégéje

Eljött a francia konyha szerelmeseinek hétvégéje

Immár hét éve, hogy a francia gasztronómia is része a világ szellemi kulturális örökségének, ezért 2011 óta Franciaországban szeptember utolsó hétvégéjén tartják a gasztronómia ünnepét.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Hét éve a világ szellemi kulturális örökségének része a francia konyha, amit az UNESCO annak rituáléja, egyedülálló látványa miatt választott be a védendő értékek közé. 2010-ben először fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos örökséggel bővítette a szellemi kulturális örökségek listáját. Azóta a franciák minden év utolsó szeptemberi hétvégéjén megülik a gasztronómia ünnepét, idén erre szeptember 22–24. között kerül sor.

A francia gasztronómia titka abban áll, hogy mindig a megfelelő párosítást keresik az ételek és a borok között, és sosem rúgják fel a hagyományos francia étkezési sorrendet: aperitif, előétel, hal vagy hús, végül egy kis sajt és desszert. A franciák több mint másfél órát sürgölődnek a konyhában naponta, és az elkészített ételeket többnyire családtagjaikkal vagy barátaikkal közösen fogyasztják el.

Franciaországban a gasztronómia ünnepe igazi nemzeti esemény, országszerte tartanak rendezvényeket, melyeken a francia konyhát, a helyi termékeket és az étkezés művészetét ünneplik. Az eseményt évente más-más témakör köré építik a szervezők, idén az egyes területek friss alapanyagaira esett a választás.

via

Megosztás Facebookon