Utazás

Embert próbáló menet az Alpok csodaszép szurdoka

Az egyik legjobb alpesi túra közel esik Magyarországhoz, miskolci indulással kétnapos menet, Pestről akár egy nap alatt letudható – oda-vissza úttal együtt.

Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgyének (németül: Bärenschützklamm) bejárata Stájerországban található, Mixnitz település közelében, Graztól 40 kilométerre északra. A Pernegg Nemzeti Park része, május 1-jétől október 31-ig látogatható. A Mixnitz-patak által kivájt szurdok 24 gyönyörű vízesést rejt, és az Osztrák-Alpok egyik leglátogatottabb, legnépszerűbb turistalétesítménye. Kiépítését, járhatóvá tételét eredetileg annak köszönheti, hogy 1896-ban hat bátor fiatalember vágott neki a szurdok megmászásának. Egyikük lezuhant, súlyos sérüléseket szenvedett, és ez a szomorú esemény a grazi Alpinklub figyelmét is ráirányította a területre, így 1901-ben elkezdődött a lépcsők és hidak kiépítése.

Eljuthatsz ide autóval (Budapest–Győr–Wiener Neustadt–Bruck an der Mur–Mixnitz útvonalon – 360 km, kb. 3,5 óra), vasúton (Mixnitznek van vasútállomása) vagy szervezett 1-2 napos társas úttal is.

1.      Közepes erősségű túrára számíts!

Ha az interneten keresel információt a túrádhoz, láthatod, hogy többen nagyon komoly megpróbáltatásnak tartják a Medve-szurdok végigjárását. Ha még semmilyen tapasztalatod nincs ilyesmiben, akkor lehet, hogy egy 700 méteres szintemelkedéssel járó kirándulás nem kis megpróbáltatás, de egyrészt a saját tempódban teheted meg a 10 kilométeres utat a Teichalm-tóig (személyes tapasztalatom szerint senki nem panaszkodik, ha az előtte lévő lelassul vagy szeretne fotózni, videózni), másrészt biztonságos és kiépített útvonalon haladhatsz. 

2.      Megfelelő felszerelést használj!

Fontos, hogy túracipőben vagy bakancsban járd végig az összes falépcsőt és hidat (mindegyiket számozzák, mi a 164-est láttuk utoljára, állítólag 2900 lépcsőfokot másztunk meg összesen), amelyek bizonyos szakaszokon csúszósak a szikláról lecsöpögő pára miatt, így nagyon fontos a megfelelő, csúszásmentes talppal ellátott lábbeli használata. Mivel a szurdokban gyakran előfordul zápor, de akár hosszabb ideig tartó eső is, a hátizsákodba tegyél valamilyen vízhatlan holmit! Mielőtt elérnéd a szurdok bejáratát, hosszabb és komolyabb emelkedő vár rád (260 métert emelkedünk 2-3 kilométeren keresztül); az összecsukható túrabot segítségedre lehet, de nem nélkülözhetetlen. Legalább két liter folyadékot, szendvicset, kekszet vagy müzliszeletet érdemes vinned magaddal, mert majd csak az összes lépcső megmászása után tudsz enni-innivalót venni a Guten Hirten menedékházban.

3.      Vízhatlan tokban szállítsd az elektronikus eszközeidet!

Mivel előfordulhat hosszabb-rövidebb ideig tartó eső a szurdokban, illetve pára is lecsöpöghet a sziklák tetejéről, a hátizsákod átnedvesedhet, és veszélybe kerülhet a videókamerád, a fényképezőgéped vagy a mobiltelefonod. Ezeket mászás közben óvatosan használd, vagy megfelelően, biztonságosan rögzítsd, mert nem egyszer történt már baleset, és életünk valamelyik nélkülözhetetlen társa visszavonhatatlanul a mélybe zuhant.

4.       Ne felejts otthon néhány eurót!

Ha Mixnitz községtől sikerült felmászni a szurdok bejáratáig, és megpihentél a bájos alpesi házikó előtti tisztáson, készen állsz rá, hogy meghódítsd a szurdokot. Előbb azonban meg kell váltani a belépőket (felnőttek: 3,5 euró, gyerekek: 2,6 euró – ezt az összeget még az utazási irodák is külön kérik fizetni). Az osztrák kormány láthatóan az összeg nagy részét visszaforgatja a lépcsők, létrák és hidak karbantartására és állagmegóvására. Ezt a saját szemünkkel láthatjuk is majd út közben, mivel lépcsőkorlátok és létrák hevernek az út egyes szakaszainál.

5.      Bátran élvezd a táj szépségét!

Rendkívül biztonságos, jól kiépített út vezet át a szurdokon a hatalmas sziklák, gyönyörű vízesések mellett és felett (ennek ellenére minden eshetőségre készen ne indulj útnak biztosítás nélkül!). Bár gyakran meredeknek tűnnek a létrák és a lépcsők, jól tudsz kapaszkodni, és ha megfelelő öltözékben vagy, odafigyelsz, hova lépsz, nem eshet bajod. A táj szépsége magával ragadó. Nem érdemes állandóan fotózni és videózni, nagyobb élmény elmerülni a látnivalókban. Nem csoda, hogy egyedülálló természeti kincsként emlegetik, és 1978-ban természeti értékké nyilvánították. Ausztria legszebb vizes szurdokaként tartják számon.

Megnézem
Összes kép (12)

6.      Vedd észre az apró kincseket is!

Óriási, mohlepte kövek a patakmederben, sziklát gyökerével körbefonó fa, vadon növő ciklámen és harangvirág, a csobogók megnyugtató hangja és a tökéletesen tiszta levegő kiválóan nyugtatja a városi nyüzsgésben és taposómalomban megfáradt elménket. Érdemes rácsodálkozni, közelebbről szemügyre venni ezeket az olykor nem éppen szembetűnő természeti szépségeket is, melyek éppen úgy a szurdok szerves részét képezik, mint a látványos, magasból alázuhanó vízesések.

7.      Ne felejtsd otthon a pénztárcádat!

Ha az utolsó lépcsőn is felmásztál, és még gyalogolsz legalább egy kilométert (egy olyan úton, amely kisebb-nagyobb kövekből áll), elérsz egy tisztásra, és meglátod a Guten Hirten menedékházat. Itt jókat ehetsz-ihatsz borsos áron, a minőség viszont garantált! Többféle, kiadós süteményből választhatsz 3 és fél eurós áron, 7-8 euróért kaphatsz egyszerű meleg ételt, a sört, cidert vagy Almdudlert 3-4 eurós áron mérik. Innen  még egy jó másfél órás menetelés vezet a Teichalm-tóig (a Medve-szurdokot csak egy irányban mászhatod meg, azonban jól kitáblázott út vezet vissza a parkolóig), de mielőtt elérnénk a tavat, újabb házikót találunk egy kisebb kalandpark mellett. Itt nem nagyon érdemes nagyobb választékban reménykedni (frankfurti zsömlével, száraz kolbász barna kenyérrel, sült krumpli ketchuppal), és az árak se sokkal karcsúbbak, mint a fenti hüttében. Ha azonban még gyalogolsz egy darabig, a tóparton kellemes gasthof vár gyönyörű kerthelyiséggel, magyarul beszélő pincérekkel, és a Guten Hirtenhez hasonló árakon lehet ebédelni, sütizni vagy fagylaltozni is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top