Utazás

A túravezető felelős lehet a magyar hegymászó haláláért

A tragédiával végződött túra vezetőjének nem volt megfelelő képesítése.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szörnyethalt egy magyar hegymászó augusztus végén a svájci Alpokban. A Matterhorn megmászására szerveződött túra legalsó állomásától 10 percre volt a csapat, amikor József a hegygerinc egyik keskeny részén mászva megcsúszott, majd egy természetes víznyelőbe zuhant.

A magyar szakemberek szerint a túravezető sem a kinti, sem pedig a hazai szabályoknak nem felelt meg – tudta meg a Tények.

A Matterhorn (Fotó: Thinkstock)

 

A férfi ugyan életvitelszerűen szervez túrákat, ám ő maga sem tekinti magát túravezetőnek.

A Facebook-oldalán talált, egyik korábbi túrájáról készült fotók alapján egy profi magyar túravezető a műsornak azt mondta, a biztosítókötelek ott sem voltak megfelelően bekötve. Csoda, hogy nem előbb történt már meg a tragédia.

A halállal végződött túra is a Facebookon szerveződött, a résztvevők valószínűleg nem ismerték a túravezető kötelezettségeit.

A svájci Alpoknak az a része, ahol a tragédia történt, speciális képesítést kíván a túravezetőktől, ezt azonban Magyarországon nem lehet megszerezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top