Utazás

Így utazhatunk a brexit után Nagy-Britanniába

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslata szerint.

A The Times című napilap által csütörtökön ismertetett tervben az szerepel, hogy Nagy-Britannia a brexit után is fenntartaná a személyek szabad áramlásáról szóló európai uniós alapelvet. De csak azoknak, akik az Egyesült Királyságba látogatnak vagy ott akarnak élni, az engedélyek rendszere korlátozná azoknak a számát, akik munkavállalás céljából érkeznek. 

Az állást kereső európai uniós állampolgároknak lehetőségük lenne munkavállalói vízum nélkül belépni. A kormány viszont minden szektorban meghatározná a kiadható munkavállalási engedélyek számát. Az engedélyekért pénzt számítana fel a vállalatoknak, hogy így ösztönözze őket a brit munkavállalók előnyben részesítésére. 

Arra vonatkozóan viszont még nincsenek egyértelmű elképzelések, hogy az uniós munkavállalók milyen állami egészségügyi ellátásra vagy a szociális juttatásra lennének jogosultak.

A belügyminisztérium várhatóan heteken belül a konzervatív kormány elé terjeszti javaslatait jóváhagyásra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top