Utazás

Turistaadó bevezetését fontolgatja egy idilli skót sziget

Turistaadó bevezetését fontolgatják a skóciai Skye szigetén, hogy így mérsékeljék a látogatók áradatát.

A Skócia északnyugati partjainál fekvő Skye szigete a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja. Úti célként az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé, köszönhetően annak, hogy olyan filmekhez nyújtott festői hátteret, mint A barátságos óriás, a Prometheus és a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth. Kanye West és Harry Styles pedig videoklipet forgatott a szigeten.

A Skye iránti hatalmas érdeklődés azt jelenti, hogy a sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.

Ezért fogant meg a helyi lakosok egy részének fejében az ötlet, hogy – elsőként az Egyesült Királyságban – adót vessenek ki a látogatókra. A befolyó összegből akarják fejleszteni a tűrőképessége határán lévő infrastruktúrát.

A kampány vezetője, Roger Booth üzletember szerint a látogatóknak a szállodákban vagy a panziókban töltött minden éjszaka után fizetniük kellene. 

“Csak drasztikus eszközökkel lehet megoldani a problémákat” – mondta, hozzátéve, lehet, hogy csak 1 font (339 forint) lesz az adó, de az is számít. A helyi vállalkozásokat és utazási irodákat magában foglaló Skye Connect vezetője ugyanakkor rossz ötletnek tartja az adó bevezetését, mert szerinte több kárt okozna, mint hasznot.

Európában több nagyváros, például Velence, Firenze, Párizs, Berlin és Barcelona alkalmazza sikeresen valamilyen formában ezt a fajta adót. Skóciában Edinburgh – amely szintén nehezen birkózik meg a látogatók nagy számával – 2011-ben már javasolta a turistaadó bevezetését, de az ötletet elvetették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top