Utazás

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Nem kell sokkal délebbre menni a Jesolo-Bibione-Caorle triumvirátustól, és máris egy másik világba csöppenünk: abba, ahol az olaszok pihennek, és nem abba, ami elnyeli az Olaszországtól északra fekvő országokból érkező turistákat. Bemutatjuk Chioggiát.

A velencei lagúna legdélebbi részén fekvő, 54 ezer lakosú kisváros Budapestről autóval hét óra alatt elérhető (741 km). A Velencétől 58 km közúti távolságra található település 4 kis szigetre épült, csatornáinak, szűk, festői utcáinak, sikátorainak, hídjainak köszönhetően a látogató hasonlóan érzi magát itt, mint a lagúnák városában. Látnivalóinak, elhelyezkedésének és rendezvényeinek hála, könnyűszerrel eltölthetsz itt akár egy kellemes hosszú hétvégét is – vagy egy komplett hetet, ami már nyaralásnak számít.

Elmondjuk, miért is érdemes ellátogatni ide. Spoiler: sok mindenért.

Nincs tömeg

Mivel még nem számít a legfelkapottabb nyaralóvidéknek a Goldoni komédiájából már évszázadok óta világhírű egykori halászfalu, nincs akkora zsúfoltság, mint Velencében vagy annak közvetlen közelében. Ha te sem rajongsz a mindent ellepő turistaáradatért, nem szeretsz folyamatosan hosszú sorokat végigvárni egy fagyiért, nem örülsz kifejezetten, ha épp csak egy talpalatnyi hely jut számodra a strandon, akkor irány Chiogga.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Akár egy hal csontváza

Maga Chioggia tulajdonképpen egy széles főutca, a Corso del Popolo, amelyből keskeny mellékutcák ágaznak szerteszét. A térképen ez a furcsa utcai elrendezés úgy néz ki, mintha egy hal csontvázát látnánk. Az óváros déli végén a Museo Civico della Laguna South található, amely a római kortól a modern időkig mutatja be a város történetét.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Szállások a kempingtől a luxusszállodáig

Csak igényeid és pénztárcád szabhatnak gátat választási lehetőségeidnek: a Chioggia belvárosából egy 800 méter hosszú hídon elérhető földnyelven található Sottomarinában egy sornyi stílusú és árú szálláshely közül válogathatsz.

Két strand is rendelkezésedre áll

Akár Sottomarina 6 km hosszú, finom homokos tengerpartjára, akár a Brenta és Adige folyók közötti Isola Verdére esik a választásod, rengeteg lehetőséged lesz, hogy jól töltsd itt az időt. Számtalan vízi játék és egyéb létesítmény, vízi vidámpark, pizzéria és étterem szolgálja az idelátogatók kényelmét, és a kisgyerekes családok is megtalálják itt a gondtalan pihenés és játék lehetőségét.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Csodás halételek csodás árakon

Chioggiában található az olaszországi Adria egyik legnagyobb halászkikötője, így itt van az egyik legfontosabb halpiac, ahol nap mint nap heves alkudozás folyik az eladók és a vásárlók között. Érdemes beugrani hétköznap reggelente az óvárostól keletre fekvő kis szigeten (Isola dei Cantieri) található Via Giovanni Polira, ha saját magunk szeretnénk a friss halat elkészíteni (csak győzzünk válogatni), de ha szívesebben kóstolnánk helyi ízeket, elérhető áron tehetjük meg ezt a helyi éttermekben a folyamatosan dolgozó halászoknak köszönhetően. A tengeri ételek az egész városban elsőrangúak – főleg azért, mert friss az alapanyag.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Lélegzetelállító kilátás a lagúnára

A városban több középkori templom is található. A Szent András templom tornya a 11-12. századból való, és az egyik legrégebbi harangtorony a világon. A legszebbnek tartott San Domenico falait számos festmény díszíti, köztük Carpaccio utolsó remekműve. A Santa Maria Assunta katedrálist már csak azért sem érdemes kihagyni, mert káprázatos kilátás nyílik onnan a lagúnára.

Hangulatos hidacskák és festői gondolák

A főutca végén található, fehér márványból készült híd, amely a központi csatorna (Canale Vena) fölött ível át, akár Velencében is állhatna. És akik azt hiszik, hogy a lagúnák városán kívül nem lehet gondolázni, bizony nagyon tévednek. Chioggia városában is vannak gondolások, jellegzetes csíkos pólójukban és szalmakalapjukban láthatjuk őket a kanálisok vizén sikló fekete járművükön.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

A világ legrégebben működő óraszerkezete

A Szent András harangtorony egy különleges múzeumnak ad otthont (függőleges múzeumnak is becézik). A torony büszkesége az 1386-ból származó mechanikus óraszerkezet, ami a világ legrégebbi működő órája. Az óra számlapján 2×12 római számot találunk, középen pedig egy napot látunk, melynek leghosszabb sugara a tulajdonképpeni óramutató.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Kirándulás a környék nevezetességeihez

Ha hosszabb időt szeretnél itt tölteni, akár Velencébe vagy Padovába is kirándulhatsz innen, de ha többre becsülöd a természeti szépségeket, és szívesen feledkeznél bele békés, csöndes és gyönyörű lagúnatavak látványába, és érdekelnek a kócsagok és a kormoránok, akkor a Pó-folyó torkolatvidékére is ellátogathatsz. A Lusano Lagúna partján biciklizhetsz, sőt az egész lagúnát körbesétálhatod Chioogia és Sottomarina között, ha éppen arra támad kedved.

Nyaralhatsz Olaszországban nyugodt helyen is – mutatjuk, hol

Színes házak és romantikus naplementék

Bár Chioggia nem vetekedhet Burano ragyogóan élénk színekben pompázó házaival, az itteni épületek is kellemes látvány nyújtanak a szemnek a jellegzetes olasz árnyalatokkal. A mediterrán nyár hangulatos naplementéit pedig nemcsak a tengerparton érdemes megcsodálni, de a haléttermek teraszairól is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top