Utazás

Kiszámolták, mennyit tudnak a magyarok nyaralni átlagosan

A magyarok több mint fele a nyári főszezonban, június és augusztus között, legtöbben júliusban vagy augusztusban mennek nyaralni, átlagosan nyolc napra. Háztartásonként átlagosan 147 ezer forintos költségkerettel kalkulálunk.

Az elmúlt évhez képest nem változtak érdemben a hazai internetező lakosság nyaralási szokásai: idén is kétharmaduk utazik el pihenni. Háromnegyedük belföldön is nyaral, elsősorban a Balatonnál, 35 százalékuk pedig külföldre, főleg európai országokba is eljut – derül ki a Budapest Bank által készített reprezentatív felmérésből.

A kutatás szerint a nyaralók kétharmada két- vagy háromtagú, negyedük pedig négytagú vagy annál is nagyobb társaságban kapcsolódik ki. Aki nem megy nyaralni, az elsősorban a pénzhiányra hivatkozott (75 százalékuk), egyharmaduk pedig szabadidő híján hagyja ki idén a pihenést.

Fotó: MTI / Varga György
Fotó: MTI / Varga György

A válaszadók 31 százaléka 200 ezer forintnál is többet fordít a nyaralásra, elsősorban a külföldön vagy a hosszabb ideig nyaralók. A magyarok háromnegyede az előre spórolt pénzét, harmada pedig az aktuális havi jövedelmét is felhasználja a költségek finanszírozására. Az adóváltozások nyomán a cafetériaelemek, mint például a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány aránya jelentősen csökkent a pihenés finanszírozásában. Idén ugyanis a korábbi 26 százalék helyett csak 19 százalék használja fel ezeket ilyen célra, és a kiadások mindössze kilenc százalékát fedezik ebből. A válaszadók hat százaléka hitelt is igényel a szükséges összeg pótlására. 

Ezt olvastad már?

Nyaralás alatt nem főzök!

Ez is érdekelhet Megnézem

Idén a nyaralás alatt a magyarok döntő többsége, 87 százaléka a tavalyi évhez hasonlósan elsősorban készpénzzel fizet, míg a bankkártyát az utazók 57 százaléka veszi elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top