Utazás

Bányában biciklizni? Mutatjuk, mindez hol lehetséges

Ausztria legdélebbi tartományában minden adott, hogy akár egyedül, akár párban, akár baráti társasággal, akár családostul jól érezd magad. Látványos hegycsúcsok, lenyűgöző vízesések, kristálytiszta, természetes fürdőtavak és sok-sok napsütéses óra jellemzi Karintiát, amelyet érdemes kerékpárral is bejárni. Mindenki talál itt kedvére való terepet: majdnem tökéletesen sík kerékpárutat ugyanúgy, mint magaslatit, de akár egy 7 km hosszú bányajáraton is átkerekezhet, aki extrém kalandokra vágyik.

Élménybringa

Ha van rá egy hetetek, a Dráva kerékpárút óriási élmény lehet a család minden tagja számára. A 366 km hosszú útvonal kiindulópontja az olaszországi Toblach városa, de a 245 kilométeres karintiai pályaszakasz önmagában is teljes vakációt jelenthet. A Dráva folyó ausztriai szakasza (Sillian-Lavamünd) mentén található kerékpárút tökéletesen sík, táblákkal ellátott és teljesen kiépített, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a Német Kerékpáros Szövetség (ADFC) öt csillaggal jutalmazta.

Az 50 kiemelt vendéglátónak köszönhetően számtalan finomságot megkóstolhattok (felejthetetlen ízélményt nyújtanak a helyi halételek, valamint a karintiai töltött tésztatáska), és érdemes olykor letérni az útról egy-egy érdekes látnivaló kedvéért is.

Mit ne hagyj ki? 
Irschent, a Felső-Dráva-völgyben található gyógynövényfalut, 
Spittalnál a Cafe Mosert, ahol különleges fagylalttortát és almás rétest kóstolhatsz, 
a türkiz színben ragyogó Faaki-tavat, ahol az Egg am Faaker Seeben található Tschebull fogadó sült kacsája és krémese fogad,
illetve Villachot, ahol fahéjas és diós kuglófot kínálnak a friss kávé mellé.

Döntött kanyarok, visszafogott ugratók

Akár az új, 11 és fél kilométer hosszú flow country trailtt választod Petzenen (ez Európa leghosszabb pályája), akár a Transalp kerékpárút Alpok–Adria szakaszát, nem fogsz csalódni.

A gyönyörű táj és a kristálytiszta karintiai levegő, a környező hegyekre és tavakra nyíló csodás kilátás, az adrenalint folyamatosan biztosító lefelé döntött kanyarok, fordítók és  ugratók vagy a változatos szintemelkedések minden igényt kielégítenek.

Bányabicikli – Stollenbiken

Bár a mindössze 7 kilométeres út nem rejt nagy kihívásokat (nincsenek nagy szintkülönbségek), de a világon egyedülálló élményt kínál: bányászlámpával és sisakban kerekezhetsz át egy több mint 15 éve elhagyott ólom- és cinkbányán, ahol még az eredeti gépeket is megcsodálhatod. A szűk bányajáratokban garantált az állandó 10 fokos hőmérséklet, valamint a 95 százalékos páratartalom, és lenyűgöző látvány a 30 méter magas, föld alatti csarnok is. Még egy érdekesség: a 2 órás túra folyamán a szlovén határt is átlépik a bringások.

Kultúrtekerés

Aki azt mondta, hogy a biciklizés és a kultúra nem fér össze, hazudott. Karintiában erre több lehetőség is adódik, de mindegyikben közös, hogy régészeti lelőhelyek, kegytemplomok, szent források, várak vagy éppen modern szobrok mellett visz az út, élményt élmény követ, így a gyönyörű tájak és a kristálytiszta levegő mellett a gazdag kulturális kínálatot is élvezheted. Ha érdekel a kelta királyok sírdombja, és szívesen kerekeznél el 11 templom mellett, válaszd a  Völkermarkti Kultúrkerékpárutat, ha pedig kulturális emlékhelyek és modern művészetek vonzanak egy tó körül, próbáld ki a Művészetek Kerékpárútját! Aki pedig szívesen nézné meg egy kelta város maradványait, de érdeklik az apátságok és a várak is, annak érdemes a Klagenfurtból induló, 65 kilométer hosszú Kultur.Rad.Weget végigkerekeznie.

Mit nem érdemes elmulasztani?

Fontos adat: Karintiában 1270 állóvizet tartanak nyilván (ebből több száz a természetes fürdőtó), a gyönyörű Faaker See és az Ossiacher See pedig valóságos vízisport-paradicsom, vétek kihagyni a strandolási és sportlehetőségeket.

Egy sor kalandpark is van a régióban (a legtöbb gyerekbarát): van alpesi kötélpálya (Club-Aktiv-Mölltal kalandpark), 4 különböző akadálypálya és 150 állomás (Katschberg kalandpark), de kötélcsúszdával száguldhatsz egy tó felett akár 160 méter hosszan (Greifenburg alpesi kötélpark), vagy kipróbálhatod Ausztria leghosszabb (300 méteres) kötélcsúszdáját is (Tscheppa-szurdok erdei kötélpark).

Karintiában emberi áron lehet megszállni, a kemping éjszakánként 21 euró/főtől indul, a panzió 30-tól, apartmant viszont már 50-ért is ki lehet venni. Egy levest 3 euróért, egy rántott szeletet 8 és 12 euró közt mérnek (de az óriási, bécsi), a közértekben pedig jó árut lehet kapni hazai árakon. 

Karintia egyébként Ausztria legnaposabb tartománya, tavai akár a 27-28 fokos hőmérsékletet is elérik augusztusra. Télen viszont cefet hidegek, meg is írtuk már, hogy milyen az, amikor az ember a sípályáról egyenesen a 4 fokos Millstatti-tóba lép – jó, közben egy szaunaszeánszon is átesik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top