Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

Az USA teljesen feloldotta a laptoptilalmat

Az utolsó, szaúdi repülőtéren is feloldotta az Egyesült Államok azt a négy hónappal ezelőtt bevezetett tilalmat, amelynek értelmében mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt nem lehetett felvinni nyolc arab ország és Törökország 10 repülőteréről az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe.

A márciusban elrendelt tilalmat azzal indokolta Washington, hogy terroristák robbanószerkezetet rejthetnek el laptopokban vagy tabletekben. Kilenc légitársaság volt érintett, azok, amelyeknek közvetlen járatai vannak az Egyesült Államokba a közel-keleti térségből. A légi szállítással foglalkozó nemzetközi szervezet, az IATA szerint a tilalom eleve nem volt hatékony, mert a potenciális terroristák bármikor mindenféle korlátozás nélkül felszállhattak Európából vagy máshonnan az Egyesült Államokba tartó járatokra.

Az USA feloldotta a laptoptilalmat

A laptoptilalmat azért oldotta fel az amerikai belbiztonsági tárca, mert a repülőterek szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be az Egyesült Államokba induló járatoknál. Washington előzőleg frissítette azt az iránymutatást, amely minden olyan légitársaságot érint, amely járatokat indít az Egyesült Államokba.

Ennek értelmében szigorúbban kell ellenőrizni az utasokat a külföldi repülőtereken, szigorúbb előírásokat kell teljesíteni a repülőgépek körül és az utasvárókban, és több kutyás keresést kell elvégezni. Ez 105 ország 280 repülőteréről mintegy 2000 repülőjáratot érint naponta, amelyek körülbelül 325 ezer embert visznek az Egyesült Államokba.

Címlap

top