Utazás

Már minden lángol Split körül

A Dalmáciában pusztító erdőtüzek már Split környékét perzselik fel, több száz tűzoltó próbálja a város körül megfékezni a lángokat. Emberek sérültek meg, autók, házak és olajfaligetek égtek le.

Nagy a baj Horvátországban, ahol a dalmát tengerpart mentén pusztító tüzet egyelőre nem tudta megállítani a száz járművel kivezényelt mintegy négyszáz tűzoltó és az eddig 3500 tonna vizet kiengedő öt repülőgép – írja az Index horvát forrásokra hivatkozva.

Lassan már minden lángol Split körül

Kedd reggeli adatok szerint eddig nyolcvan embert kellett ellátniuk a mentőknek, többségükben tűzoltókat. Az erdőkön kívül a lángok már néhány, Split közelében található települést is elértek, a helyi tudósítások szerint Srnjine, Gornje Sitno, Donje Sitno és Žrnovnica településeken a legrosszabb a helyzet. Sok helyen házak, autók égtek le, és olajfaligetek perzselődtek fel. 

A Reuters azt írja, hogy a hétfőn éjfél után nem sokkal gyorsan terjedni kezdő tűznek egy halálos áldozata is van, bár nem világos egyelőre, hogy az elhunyt személy a pániktól kapott szívrohamot, vagy füstmérgezésben halt meg.

A lángok jelen pillanatban Split közvetlen környezetét, az elővárosait fenyegetik, az itteni települések egy részén már nincs áram és víz, az ugyancsak külvárosi területen található hulladéklerakó szintén meggyulladt. 

A hatóságok – arra az esetre, ha evakuálni kéne az embereket – Split egyik sportcsarnokában készítettek elő helyet 250 ember számára, és a megtiltották, hogy bizonyos, fenyegetett benzinkutakat megközelítsenek.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök az uniós partnerektől nemzetközi segítséget kér.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top