Utazás

Úszó szigetet építenek a hollandok

Olyan úszó szigetek kifejlesztésébe kezdtek holland kutatók, amelyekre néhány évtized múlva egész városokat, farmokat építenének, így nyerve területet a tengeren. A kísérleti modell már tesztelés alatt áll.

Új megoldást szeretnének kifejleszteni holland kutatók a tengerek mostani magas vízszintje, a városok túlnépesedése és az egyre élénkebb tengeri tevékenység okozta problémára, mert a gátépítés, a homok kiszivattyúzása nem a leghatékonyabb megoldás.

 

A holland tengeri kutatóintézet (MARIN) ezért úszó szigetek kifejlesztésébe kezdett, amik két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, farmoknak, parkoknak adhatnak teret.

Forrás: MARIN
Látványterv egy holland úszó szigetről – Forrás: MARIN

A 87 különböző méretű úszó háromszögből épülő hatalmas, flexibilis szigethez betont vagy vasat használnának, területe három négyzetkilométer lenne, amely így a legnagyobb ilyen építmény lenne – közölte Olaf Waals, a MARIN kutatója.

Már tesztelik

Olaf Waals a sziget modelljével - Forrás: MARIN
Olaf Waals a sziget modelljével – Forrás: MARIN

A 6X8 méteres, fából és polisztirénből készült modellt egy hatalmas víztartályban helyezték el, ahol a szakemberek szimulálták a szelet, a hullámokat, a viharokat, hogy bemutassák elképzelésüket.

A szigetet a tengerfenékhez és a parthoz rögzítenék. Még teszteket kell végezni arról, hogyan állná ki az építmény az időjárást, az árapályt, hogyan lehet önellátó energiából és más forrásokból, miként hat az építmény a tenger élővilágára, és mennyibe kerül megvalósítása.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top