Utazás

Kígyó marta meg az egyetemistát

Újabb kígyómarás történt Erdélyben, szintén a Kis-Retyezát hegység területén, a Gemenele Tudományos Rezervátumban. Vipera harapott meg egy egyetemistát, akihez csak hosszú órák után érkeztek meg a hegyimentők.

Kutatásokat végzett egy 27 éves egyetemista a Kis-Retyezát hegység területén lévő Gemenele Tudományos Rezervátumban, amikor megmarta egy vipera. Miután a hegyimentők a helyszínre értek, beadták a fiatalembernek az ellenmérget, majd a dévai sürgősségi kórházba szállították a sérültet. 

Forrás: bioinformatica.upf.edu
Erdélyben gyakori a keresztes vipera – Fotó: bioinformatica.upf.edu

Az Agerpres jelentése szerint hétfő este kilenc órakor futott be a segélykérő hívás a 112-re. A hegyimentőcsapat három óra alatt ért a helyszínre, ahol az egyetemista még eszméleténél volt. 

Öt perc a keresztes viperákkal

A Retyezát-hegységben támadt a vipera

A bokán harapott férfinak még a helyszínen beadták az ellenmérget, majd a dévai kórházba szállították. Pénteken egy 65 éves pásztort harapott meg egy vipera a Kis-Retyezát területén, július első napjaiban pedig a Borgói-hegységben támadt vipera egy kiránduló férfira. 

“Amennyiben viperával találkozunk, kerüljük ki nagy ívben, vagy ha ez nem lehetséges, inkább forduljunk vissza, de semmiképp se próbáljuk meg elzavarni vagy elpusztítani! Általában közeledtünkre amúgy is elmenekülnek. Hogyha ez nem sikerül nekik és fenyegetve érzik magukat, S alakú támadó pózt vesznek fel. Ebben az esetben tanácsos azonnal faképnél hagyni őket, hogy elkerüljük a marást” – írja a környék gyakori mérges kígyójáról, a keresztes viperáról a Retyezát Nemzeti Park honlapja. 

A hegyimentők szerint érdemes magas szárú bakancsban túrázni, mert az részben megvédhet a kígyómarásoktól 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top