Utazás

Vihar: kempingezőkre dőlt egy fa, öten megsérültek

Pusztítás volt az éjjel: főleg kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak gondot a hétfő este, éjszaka az országon átvonuló viharokban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint többen meg is sérültek az égszakadásban.

Az éjjel több mint 200 helyen volt szükség a tűzoltók segítségére, a legtöbb riasztást Somogy, Fejér és Pest megyében kapták. Vannak helyek, ahol még most is dolgoznak a tűzoltók.

A viharos erejű szélben leginkább kidőlt fák és leszakadt faágak miatt hívták a szakembereket, Siófokon viszont többen meg is sérültek a leszakadó faágak miatt. Egy kidőlt fa a kempingezőkre zuhant a balatoni fővárosban, öten megsérültek. A balesetet szenvedők megközelítése és kiszabadítása is gondot okozott, mert a letört faágak, kidőlt fák akadályozták a helyszínre jutást. Négy felnőttet kórházba kellett vinni, az ötödik csak könnyebben sérült meg.

Fejér megyében kidőlt fának ütközött egy busz, a dél-balatoni vasútvonalon is volt fennakadás, és több helyen akadályozta útra dőlt fa a közúti közlekedést. Somogy és Fejér megye több településén áramkimaradás volt. A tűzoltókat kedd reggelig négy lakóépületkárról értesítették.

A fővárosban is kitombolta magát a vihar

Az elmúlt órákban mintegy hetven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat a vihar miatt, a legtöbb bejelentés a III., a XVII. és a XVIII. kerületből érkezett. Budapesten is főként faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítani, feldarabolni.

A Nagykőrösi úton vonat szaladt rá egy terebélyes faágra, és a rákospalotai vasútállomáson is fa zuhant egy vonat elé. A III. kerületi Városfal utcában személyautóra dőlt fa. A fővárosban sérülésről nem érkezett információ.

Hőségriadó és felhőszakadás egyszerre

A meteorológiai előrejelzés szerint további viharok várhatók, ezért a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy kövesse a figyelmeztetéseket, riasztásokat, a tóparton nyaralók pedig figyeljék a tavi viharjelzést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írja: kedden előbb északnyugaton helyenként, majd napközben és este a Dunántúlon, valamint egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, viharos szél kíséretében.

Néhol heves zivatar is előfordulhat (90 kilométer/óránál erősebb széllel, nagyméretű jéggel). Késő este, éjszaka többfelé felhőszakadásra is számítani kell.

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt több megyére adtak ki figyelmeztetést, de egyelőre mindenhol csak elsőfokút.

Mindezzel egy időben a hőség veszélye miatt is a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád megyében. Ezen felül Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú, míg a fővárosban, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében elsőfokú a hőség miatt kiadott figyelmeztetés. Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb hőmérséklet 28-36 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő estére 23-30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top