nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Helyreállítható a felrobbantott ősi város, Palmüra

Helyreállítható a felrobbantott ősi város, Palmüra

Egy neves olasz régész szerint a súlyosan megrongált Palmüra szinte teljesen helyreállítható.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Szinte teljesen visszaállítható a háborús pusztítással súlyosan megrongált palmürai régészeti helyszín Paolo Matthiae olasz régész szerint. Az elismert nemzetközi szaktekintély úgy véli, a romok legnagyobb részét hagyományos módszerekkel restaurálni lehet.

Az archeológus az Aquileiában, a Nemzeti Archeológiai Múzeumban július 2-án megnyílt I Volti di Palmira (Palmüra arcai) című kiállítás bemutatásán beszélt arról, hogy a szíriai hatóságok megkezdték a palmürai romok körültekintő felmérését, és egy előzetes elemzés azt mutatta, hogy a kőtömbök többségét helyre lehet állítani.

Az ősi romváros állapotának első felmérésével egy francia céget bíztak meg, de az olasz műemlékvédelmi intézetben már restauráltak két megsérült szobrot, amelyeket a Colosseumban megrendezett kiállítás után visszaadnak Szíriának.

“A palmürai régészeti helyszín legnagyobb része romokból áll, ennek csupán 20-30 százaléka szenvedett súlyos károsodást a háború miatt. Sajnos a helyszínnek éppen azok a fontos részei, mint Bel temploma” – mondta a régész. Becslése szerint a romváros 98 százalékát restaurálni lehet a hagyományos és fejlett technológiai módszerekkel.

Megosztás Facebookon