Utazás

Kényes határvitában született döntés a szomszédban

A hágai döntőbíróság szerint a szlovénoknak biztosítani kell, hogy ne csak horvát vizeken juthassanak ki az Adriai-tengerre.

A hágai nemzetközi döntőbíróság csütörtöki ítélete szerint úgy kell módosítani a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalat, hogy a szlovénok ne csak horvát területi vizeken keresztül tudjanak kijutni az Adriai-tengerre – közölte az Inforádió.

Az öbölben egy 2,5×10 tengeri mérföld méretű folyosót kell létrehozni.

Gilbert Guillaume, az öttagú bírói testület elnöke a döntést ismertetve közölte, hogy a Pirani-öböl jelentős részének szlovén fennhatóság alá kell tartoznia, más vitatott területeket viszont Horvátországnak ítéltek, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát.

A két ország 2009-ben fordult a nemzetközi bírói fórumhoz, Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan visszalépett a döntőbírósági rendezéstől.

Horvátország korábban azt hangoztatta, hogy sem elfogadni, sem elutasítani nem fogja a döntőbíróság ítéletét, mert szerinte ez a törvényszék nem létezik. Emiatt elemzők arra számítanak, hogy kiéleződik a feszültség a két ország között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top