nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Holnaptól nincsenek roamingdíjak az EU-ban

Holnaptól nincsenek roamingdíjak az EU-ban

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban. A távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk azoknak, akik az unión belül időszakosan utaznak külföldre.
Forrás: MTI
f Ajánlom

Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, sms-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre. Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM-kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát, csaknem 2,4 millió embert érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük – vélhetően a magasabb költségek miatt – nem használta a mobiltelefonját.

Megosztás Facebookon