Utazás

6 dolog, amit tudnod kell Gaudí mesterművéről, a Sagrada Familiáról

Barcelona legnépszerűbb látványosságához szinte mindig órákat kell sorban állni, de tényleg megéri kivárni! Gaudí mesterműve korát meghaladó, monumentális, időtálló alkotás, semmihez nem fogható atmoszférával.

1. Nem is Gaudí tervezte volna…

Eredetileg egy másik építészt, Francisco Paula del Villart bízták meg a székesegyház felépítésével, aki klasszikus gótikus stílusban kezdte felhúzni az épületet. Villar egy év után passzolta a feladatot – itt jött képbe Gaudí, aki radikálisan megváltoztatta az eredeti terveket.

2. Tovább tart felhúzni, mint a piramisokat

Gaudí a 30-as évei elején járt, mikor elkezdett dolgozni a projekten, amely hamarosan élete legnagyobb munkája lett.1914-től már szinte teljesen csak a Sagrada Familia építésére koncentrált, de még így is úgy tűnik, hogy csak 2026-ra lesz kész.

6 dolog, amit tudnod kell Gaudí mesterművéről, a Sagrada Familiáról 

3. Gaudí mégsem izgult

Hiába az elhúzódó munkálatok, Gaudí állítólag egyáltalán nem stresszelt a lassan alakuló székesegyházon. Állítólag azt mondta erre: “Az én kliensem nem siet.”

4. Ő is ott nyugszik

Magától értetődőnek tűnik, hogy Gaudí azon a helyen leljen végső nyugalomra, amelynek egész életét szentelte. Az építészt 1926-ban gázolta el egy villamos, halála után a Sagrada Familia kriptájában helyezték el.

5. Iskolája is volt

1909-ben Gaudí megtervezte a “Sagrada Familia Iskolát”, hogy a templomot építő munkások gyerekei a közelben járhassanak iskolába. Három osztályterem, egy közös tér és egy kis kápolna volt benne.

6. A belső tér erdőre hajaz

Az organikus épület hihetetlenül izgalmas belső tere nem véletlenül olyan, mintha egy sc-fiből kiemelt betonerdőben mászkálnánk: Gaudí tényleg azt szerette volna, ha a magasban összeérő oszlopok fákra hasonlítanának.

 

MyModernMet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top