Utazás

Körberepüli a Földet a legfiatalabb afgán pilótanő

Körberepüli a világot egy fiatal afgán pilótanő egy kisrepülőgépen.

A 29 éves Shaesta Waiz a hétvégén indult útnak Floridából, hétfőn a kanadai Montrealban tartott pihenőt. Összesen 25.800 kilométert tesz meg Beechcraft Bonanza A36 típusú gépén, amely óránkénti 320 kilométer sebességgel tud haladni. Ha terve sikerül, ő lesz a legfiatalabb pilótanő, aki körberepülte a Földet.

A pilótanő útja során az öt kontinens 18 országában 30 megállót iktat be.

Többek között Spanyolországba, Katarba, Indiába, Indonéziába, Szingapúrba és Ausztráliába is berepül. Augusztus közepén tér vissza Floridába.

Körberepüli a Földet a legfiatalabb afgán pilótanő

Waiz egy afganisztáni menekülttáborban született, mielőtt családja 1987-ben kivándorolt az Egyesült Államokba. Ott fedezte fel a repülés iránti szenvedélyét és letette a pilótavizsgát: ő lett a civil repülés legfiatalabb afganisztáni pilótanője.

“Fontos, hogy megtaláld a szenvedélyedet és küzdj érte” – mondta Waiz. Hozzátette: “valahányszor beszállok egy repülőgépbe, arra gondolok, hogyan lehet ekkora szerencséje egy olyan múltú lánynak, mint én. Ha nekem sikerült, mindenkinek sikerül.”

A projektet a montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) támogatja. Minden helyszínen, ahol Waiz megáll, partnerszervezeteivel programokat szervez, amelyek megismertetik a gyerekeket a természettudományokkal, a matematikával vagy a technológiával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top