Utazás

Önvezető busz indul Bécsben

Bécs Seestadt Aspern városrészében vezethetik be 2019-től a város első menetrend szerinti önvezető buszjáratát. Az elektromos meghajtású NAVYA ARMA kisbuszban tizenegy utasnak lesz hely.

Az önvezető busz az auto.Bus.Seestadt nevű kutatási projekt része, amelynek keretében Bécsben fejlesztik tovább a francia autonóm kisbuszt, a NAVYA ARMA-t. Az elektromos meghajtású jármű gépi tanulás során tanulja meg, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat. Ellátnák egy olyan rendszerrel is, amely mind az utasok, mind a többi közlekedő részére egyértelműen jelezné, hogy milyen vezetési manővert tervez végrehajtani a busz – írja az Index.

Így fog kinézni az önvezető busz. Fotó: P. Salomé
Így fog kinézni az önvezető busz. Fotó: P. Salomé

Az osztrák főváros Külképviseleti Irodájának közleménye szerint 2019-ig nemcsak a busz szenzorikáját kell továbbfejleszteni, de el kell fogadtatni az utazóközönséggel, és ki kell dolgozni a működtetéséhez szükséges jogi környezetet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top