Utazás

Úgy eltévedt szerencsétlen mediterrán madár, hogy Romániában kötött ki

A mediterrán térségekben honos pettyes kakukk egyik példányát figyelték meg Romániában. Eddig soha nem látták ott ezt a madarat.

A vándormadarat a kelet-romániai Gura Dobrogei településen Rolf Nessing német ornitológus vette észre, aki egy madárfigyelő turistacsoporttal tartózkodott Romániában.

Egy helyi ornitológusokból álló csapat is odautazott, hogy megfigyelje a madarat. Közöttük volt ifj. Szabó József székelyudvarhelyi ornitológus, aki az MTI-nek szerdán  azt mondta: a pettyes kakukk a mediterrán térségben él, és eddig soha nem figyelték meg Romániában. A madár vélhetően eltévedt. Új madárfajokat ritkán szoktak találni Romániában, ami növeli a megfigyelés jelentőségét.

Úgy eltévedt szerencsétlen mediterrán madár, hogy Romániában kötött ki
Forrás: Wikipédia

A nőstény pettyes kakukk általában a varjúfélék, főleg a szarkák fészkébe rakja tojásait, miután a hím elvonja a szarkák figyelmét. Ez a madárfaj Európa és Ázsia déli részén, valamint Afrika északi részén honos. Tavaly a pettyes kakukkot Bulgáriában is megfigyelték már – közölte a román ornitológiai egyesület.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top