nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Idén sem találni munkaerőt a balatoni szezonra

Idén sem találni munkaerőt a balatoni szezonra

Erős szezonra számítanak a balatoni vendéglátósok, de továbbra sincs elég képzett munkaerő.
NLCafé
f Ajánlom

Reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés a 2017-es balatoni szezonban, mondja Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is komoly gondokat okoz a munkaerőhiány: főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de mosogatókat és takarítókat sem egyszerű – írja az MTI.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek magukhoz csábítani az ország északi és keleti részében élőket. Ezen kívül egyre nagyobb hangsúly kerülhet a gyakornoki programokra: mentorálással próbálják megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy ne menjenek az első hívásra Ausztriába vagy Németországba. A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a hekket, hamburgert, lángost árusító büfék mellett egyre nő az igény a minőségi éttermekre.

Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere szerint a dolgozókat nem motiválja, hogy csak határozott idejű, a szezonra szóló szerződést kapnak, így a munkájukkal nem tudnak előre tervezni. A megoldást több egész évben nyitva tartó étterem jelenthetné

Megosztás Facebookon