Utazás

Google Earth: elképesztően jó lett a megújult térkép

A Google alaposan átalakította bolygónk virtuális modelljét, számtalan új funkcióval és jobb grafikával kalandozhatunk a Föld felszínén. A Google Earth emellett végre böngészőből is elérhetővé vált.

A Google Earth a keresőcég talán egyik legjobb szolgáltatása, annak ellenére, hogy a sima, egyszerű Google Térkép mellett az utóbbi időben mintha kevesebb babér termett volna a műholdképeket, topográfiai információkat és 3D grafikát egyesítő alkalmazásnak. Egészen eddig, a Google ugyanis bemutatta a megújult változatot.

Az új Google Earth egyelőre böngészőn (legfőképpen Chrome-on) keresztül érhető el, illetve az androidos eszközök tulajdonosai is örülhetnek. Az Apple termékek rajongóinak egyelőre még egy kicsit várnia kell, az iOS-változaton ugyanis még dolgoznak a fejlesztők.

A megújult Google Earth a felfedezésre helyezi a hangsúlyt, került bele például a keresőből ismerős “Jó napom van” gomb, ami véletlenszerű helyre dobja le a felhasználót. Vagyis ez ebben a formában nem teljesen igaz, a Google ugyanis húszezer olyan helyszínt választott ehhez a szolgáltatáshoz, ami valamilyen szempontból érdekes lehet a felhasználók számára.

Emellett úgynevezett vezetett túrák is kerültek a Google Earthbe, amelyek során olyan látványosságokat tekinthetünk meg, mint például a BBC Earth szerkesztői által összegyűjtött természeti kincsek. De ellátogathatunk a tanzániai Gombe Nemzeti Parkba is, ahol maga Jane Goodall lesz az idegenvezetőnk. A kisebbek a Szezám utca tagjaival kalandozhatnak a bolygón, de készül vezetett túra például a NASA szakértőinek közreműködésével is.

A megújult Google Earthben természetesen főszerep jut a 360 fokos videóknak és a Street View szolgáltatásnak is. A bolygón kalandozva érdekes információkat kaphatunk az úgynevezett Knowledge Cardok használatával, amelyekkel történelmi és földrajzi ismereteinket is bővíthetjük.
A keresőcég azt tervezi, hogy az ilyen módon felfrissített Google Earthnek nagyobb szerepet szán a jövőben. Várhatóan össze lesz kötve a Google Trips nevű utazástervező szolgáltatással, illetve a repülőjegy-foglalást lehetővé tévő Google Flightsszal.

Szerkesztőségünk a Google Earth megújult változatában
Szerkesztőségünk a Google Earth megújult változatában

Szintén újdonság a 3D nézet, amellyel a természeti kincseket – például a Grand Canyon geológiai rétegeit – vagy híres épületeket is körbejárhatunk, vagy inkább körberepülhetünk. De akár saját lakásunkat vagy munkahelyünket is megnézhetjük 3D-ben.

A megújult Google Earth használatához most már nem kell külön szoftvert letölteni, a szolgáltatást Chrome böngészőn keresztül érhetjük el, ha meglátogatjuk a http://earth.google.com címet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top