Utazás

Sztrájkot fontolgatnak a BKV dolgozói

Újabb sztrájkot hozhat a BKV-nál, ha záros határidőn belül nem tudják versenyképessé tenni a dolgozói béreket. A helyzetet nehezíti, hogy az elkövetkező években 1000 kilépő munkatárssal számol a vállalat.

Ahogy nő a konkurencia a személyszállításban, annál nehezebb helyzetben van a BKV. Dolgozói közül egyre többen hagyják ott a nagy múltú céget, hogy egy versenyképesebb fizetést biztosító vállalkozásnál helyezkedjenek el, akár külföldön is. A szakszervezetek szerint a maradó dolgozók annyira elkeseredettek, hogy ha március végéig nem teljesül a következő évekre vonatkozó 30 százalékos béremelési követelésük, akkor sztrájkba lépnek.

Csak az elmúlt évben 452 járművezető – ebből 353 fő buszvezető, 248 szakmunkás és 26 mérnök hagyta ott a társaságot. Sokan a Volánhoz, vagy Bécsbe, az ottani 4-es metró felújítása miatti metrópótló buszokra ülnek át, háromszoros bérért.

Az Index birtokába jutott BKV-s jelentés szerint a budapesti 3-as metró felújításának idejére 2000-2500 buszsofőrre lesz szüksége a BKV-nak, már 2017. II. fél évében. Kérdés, hogy honnan lesz meg a szükséges sofőrlétszám, ha a jelenlegiek is inkább külföldre mennek? A 2016. december havi járművezetői záró létszám 2412 fő volt. E létszám az alapteljesítmény ellátásához elégséges, azonban a metrópótlás ellátásához nem.

Egy buszsofőr a BKV-nál 220 ezer forintot keres, míg Bécsben három-négy éves szerződés várja 2600 eurós kezdő fizetéssel, akár szállással is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top