Utazás

Sötét titkot rejt a drónvadász tigrisek videója

Rengeteg oldalon megjelent a látványos videó, amelyen tigrisek egy csapata kerget egy fejük felett zümmögő drónt, végül le is vadásszák a repülő eszközt. Bár sokan cukinak találták a felvételt, a valóság ennél jóval szomorúbb.

John R. Platt tudományos témákkal foglalkozó újságíró szúrta ki először, hogy a felvételt minden valószínűség szerint a Kína északkeleti részén található Harbin Siberian Tiger Park nevű létesítmény területén forgathatták.

A Big Cat Rescue állatvédő szervezet szerint a park úgy állítja be magát, mintha a nagymacska-rezervátumként működne, ahol a turisták gyönyörködhetnek a hatalmas állatokban. Valójában azonban olyan illegális termékeket árusítanak, mint a tigriscsont, tigrishús, illetve az állatok bundája, valamint a csontbornak hívott “különlegesség”.

A 29 napilapot kiadó amerikai McClatchy médiacég oknyomozó újságírói meg is látogatták a parkot, ahol saját elmondásuk szerint tragikus körülmények között élő nagymacskákat, illetve a csontbort nyíltan árusító kereskedőket láttak. Mindezt annak ellenére, hogy a tigriscsontból készült termékek forgalmazását 1993 óta tiltják Kínában.

A Harbin park egyik kis lakója - talán nem végzi szuvenírként
A Harbin park egyik kis lakója – talán nem végzi szuvenírként

A 2007-ben Kína által is aláírt Washingtoni egyezmény (CITES) tiltja a fogságban tartott tigrisek testrészeinek illegális kereskedelmét. Az aláírást követően Kínát komoly nyomás alá helyezték, hogy számolja fel a hasonló létesítményeket: az országban jelenleg körülbelül 200 tigrisfarm található, míg legfeljebb 20 darab szibériai tigrisről tudnak, amely vadon él.

Idén korábban a Born Free állatvédő alapítvány is szót emelt a Harbin park ellen, mert beteg, illetve túlsúlyos tigriseket ábrázoló fotók kerültek ki a parkból.

Az állatvédő szervezetek azt kérik az internetezőktől, hogy ha megosztják a videókat a közösségi oldalakon, hívják fel ismerőseik, barátaik figyelmét a tigrisek szomorú életkörülményeire, illetve a nagymacskák veszélyeztetett státuszára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top