Utazás

Szívás lesz nyáron az Adriára utazni

Mivel a múlt héten úgy döntött az Európai Parlament, hogy mindenkit ellenőrizni kell a jövőben, aki ki- vagy belép az Európai Unióba, így szinte biztos, hogy fennakadásokra kell majd számítani a horvát-magyar határon, főleg a nyári időszakban.

Bár Horvátország az EU legújabb tagja, a schengeni övezetnek egyelőre nem része. Miután a horvát és a magyar belügyminiszter egyeztetett a két ország közös határátkelői biztonságának fokozásáról, sajtótájékoztatót tartottak, ahol Vlaho Orepic nem festett derűs képet a határátlépésről: a szisztematikus határellenőrzési rendszer azt eredményezheti, hogy sorok alakulhatnak ki egyes határállomásokon, mert az átkelni kívánókat egyenként kell megvizsgálni.

A belügyminiszterek szeretnék, ha a két ország állampolgárai nem éreznék tehernek a kötelező vizsgálatot, azt viszont Pintér Sándor is elismerte, hogy szükséges a helyzetet kezelni tudó rendszer kiépítése, hogy “se most, se a nyári csúcsforgalomban, amikor sok magyar az Adriai-tenger partjára menne nyaralni, ne kelljen a határállomáson hosszan várakozni.”

A szisztematikus határellenőrzési rendszert az uniós rendelkezés kihirdetésétől számított 20 nap elteltével kell kötelezően alkalmazni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top