Utazás

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra – Hosszú hétvége Prágában

Néhány óra alatt elérhető, sok és érdekes a látnivaló, jókat lehet enni-inni – nem kétséges, hogy családdal, baráti társasággal vagy a párunkkal is jól érezhetjük magunkat a cseh fővárosban. Ha úgy döntesz, hogy három napra kiruccansz Prágába, összefoglalónk segítségével könnyedén megszervezhetsz egy háromnapos hétvégét!

Hol lakjunk Prágában?

Érdemes a második–harmadik kerületben szállást foglalni (nincs értelme sok időt tölteni az ide-oda utazgatással). Ha időben kezdjük a keresgélést, az internetes szállásfoglaló oldalakon nagyon kedvezményes ajánlatokat is elcsíphetünk. Viszont arra számítanunk kell, hogy Prága kedvelt turistacélpont, ezért a kényelmes, jó szállást meg kell fizetni, és ezek a szálláshelyek gyorsan megtelnek. Árak: hostelek – akár 1500,- forint/éj/fő, háromcsillagos szállodák – 20 ezer forint / 2 fő / éjtől, 4 személyes apartman (50 négyzetméter) – akár 20 ezer forint/éj. Természetesen jóval távolabb a belvárostól vagy a város 20-25 kilométeres vonzáskörzetében ennél az árak sokkal alacsonyabbak.

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra - Hosszúhétvége Prágában

Mit érdemes megkóstolni, ha Prágában járunk?

Érdemes a különféle sonkákat és sajtokat kipróbálni, a péksütemények és kenyérfélék választéka pedig egyenesen lenyűgöző. Ha tradicionális cseh ételeket akarunk kóstolni, akkor az eldugott kis utcákban levő éttermeket érdemes látogatni (az Óváros téren és a Várnegyed frekventált részeiben nagyon drága mulatság étkezni). Menüt kaphatunk már 150-200 koronáért (1600–2200 forint körül), de mindig érdeklődjük meg, hogy teljes áron (borravaló, szervizdíj) mennyibe kerül (vannak helyek, ahol a borravaló minimális összegét is a tudtunkra adják). Érdemes megkóstolni a cseh gulášt (nem leves, hanem marhapörkölt) knédlivel (gombócféle, amit köretként szolgálnak fel), a sertéssültet vagy sült csülköt párolt káposztával. 

Sör, sör, sör

Vannak tradicionális sörözők, amit vétek kihagyni! Az egyik leghíresebb az U Fleku, ami több teremben fogadja a turisták kiapadhatatlan áradatát, úgyhogy nem kell sokáig helyre várni. A hangulat óriási. Sokkal nehezebb bejutni Hrabal kedvenc sörözőjébe, az U Zlateho Tigrába este, a Vencel tér környékén pedig ne hagyjuk ki az U Dvonu Koceket. Hiába, ahogy már Hrabal is megjegyezte: “Más városnak talajvize van, Prágának söre.” Árak: 20–40 korona (kis sörtől fél literes korsóig), ez átszámítva 200-500 forint.

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra - Hosszúhétvége Prágában

Mit ne hagyjunk ki?

Prága csodás város, mert szerencsére nem pusztultak el a háborúk során a leghíresebb műemlékek. Nagy a középkori és barokk épületekből álló városmag, ami egyedülálló hangulatot áraszt. Nagyon hasonló a fekvése Budapesthez: itt a Moldva folyó két partján, egymással szemben találjuk a hegyen fekvő Várnegyedet, átellenben pedig az Óváros teret. A gótikus és reneszánsz házak és templomok, a barokk paloták, a macskaköves utcák, a csodás Városháza az asztronómiai órával, a híres Károly híd, a mulatságos modern szobrok az utcákon, a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt izgalmas marionettszínházak, panoptikumok és csokimúzeumok turisták tömkelegét vonzzák, úgyhogy nagyobb tömegben vigyázzunk az értékeinkre (zsebtolvajok sajnos itt is vannak!).

Így tölts el három napot Prágában!

Péntek

Egy délutánunk és egy esténk marad, mire megérkezünk Prágába. Délután négy órára már elhelyezkedtünk a szállásunkon, pihentünk egy keveset, és a magunkkal hozott elemózsiát is elfogyasztottuk. Egy laza, kellemes séta és egy vacsora valamelyik sörözőben azonban nagyszerűen, megerőltetés nélkül belefér a programba.

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra - Hosszúhétvége Prágában

Induljunk el a Vencel téren, ez az ovális alakú, nagy tér volt a prágai tavasz kiindulópontja is. A gyönyörű épületek maradtak, rengeteg a szebbnél szebb üzlet, szálloda és étterem. Innen rövid sétával elérhetjük az Óváros teret, és minden egész órában megtekinthetjük a nevezetes városházi asztronómiai óra, az Orloj harangjátékát és az apostolok felvonulását. Ha van kedvünk, felmászhatunk az épület tornyába, ahonnan csodás látvány tárul elénk az Aranytornyú Prágára. Az Óváros tér közepén láthatjuk Husz János emlékművét, akit pontosan ezen a helyen égettek meg máglyán, mert tanaival a katolikus egyház nem értett egyet. Érdemes néha lenéznünk a lábunk elé, ugyanis találunk egy jelzést a meridiánról, ami itt fut keresztül.

Ahogy haladunk tovább a folyó part irányába, luxusmárkák üzletei mellett megyünk el, majd a híres zsinagóga épületéhez érünk, amelynek a padlásához külső létra vezet. A legenda szerint a padláson találjuk a híres Löw rabbi által életre keltett agyagszörnyet, az alvó Gólemet (állítólag fel lehet mászni, hogy az ablakon bekukkanthassunk – eddig még senkit se láttam felmászni oda, de ki tudja?). Nem messze az épülettől találjuk a falakkal körülvett zsidó temetőt, ahová bekukucskálhatunk egy nézőkén keresztül. Ha érdekel bennünket a zsidó kultúra, vezetéses sétát kérhetünk, de ennek időpontját előre le kell fixálni

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra - Hosszúhétvége Prágában

Nemsokára a nevezetes Károly hídhoz érkezünk, ahol kizárólag gyalogos forgalom van, és esténként fantasztikus a hangulat. Kézművesek kínálják portékájukat, karikatúrát készítenek vagy portrét festenek amatőr és profi művészek, utcazenészek zenélnek a gyönyörű szobrokkal díszített hídon, ami a Várnegyedhez vezet. Most azonban nem megyünk tovább, irány valamelyik söröző, ahol tízig-tizenegyig tárt karokkal várnak minket (bizony, a prágai sörözők nem tartanak nyitva hajnalig!).

Szombat

A bőséges reggeli után térjünk vissza egy kicsit az Óváros teret szegélyező kis utcákba. Számtalan program közül válogathatunk: megnézhetjük, hogyan készül a csokoládé, és meg is kóstolhatjuk, bemehetünk egy viaszmúzeumba vagy középkori kínzóeszközök múzeumába, befizethetünk egy marionett-előadásra, de benézhetünk az itteni Hard Rock Caféba, ahol fogyasztás nélkül is engedik végignézegetni a kitett rockereklyéket.

Ebéd után (melyet egy közeli utcácskában lévő kis vendéglőben vettünk magunkhoz – melegen tudom ajánlani az Orlojjal szembeni területet), elsétálunk újra a Károly hídig a Várnegyed felé. Ahogy a meredek utcákon kapaszkodunk fel, elhaladunk a ház mellett, ahol az ifjú Rákóczi Ferenc élt egy ideig (itt folytatott ugyanis tanulmányokat). Hosszú lépcső vezet fel a Hradzsin melletti nagy kilátóteraszhoz, ahonnan jó időben szinte minden nevezetességet láthatunk.

Sör, pazar Várnegyed és a sárkányölő testvérek szobra - Hosszúhétvége Prágában

Ha esetleg megcsodáltuk az őrségváltást, vagy eleget bosszantottuk az őrt álló katonát, akinek ugyanúgy rezzenéstelen marad az arca, mint angol kollégájának a Buckingham-palotánál, belépünk a templomokkal, múzeumokkal és egyéb nevezetességekkel (királyi palota, a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György-szobra, Arany utcácska és Daliborka-torony) telezsúfolt területre. Érdemes kombinált belépőjegyet váltani, ha mindent látni szeretnénk.

A nap méltó zárása: vacsora az egyik nevezetes sörözőben.

Vasárnap

Ne gondoljuk, hogy a reggeli elfogyasztása és a szoba elhagyása után már csak lézengeni tudunk Prágában! Előttünk áll még az egész délelőtt, úgyhogy felülhetünk a 22-es villamosra, ami itt a városnéző villamos, azaz több frekventált pontot is érint, megnézhetjük a híres Táncoló házat a Károly híd közelében, kisvonatozhatunk egyet, ami újra felvisz bennünket még a Várba is, vagy egyszerűen sétálgathatunk emléktárgyakat vásárolgatva a már ismerős, megkedvelt helyeken.

Extra ajánlatok

Gyerekekkel érdemes ellátogatni a Dino Parkba, nagyon fogják élvezni, de jó mulatság Közép-Európa legnagyobb akvaparkja is.

Utazás Prágába

Vonattal: Hat nappali és egy éjszakai járattal (Budapest–Prága), állandó kedvezményes jegyekkel (válthatunk olyan kirándulójegyet is, ami a prágai városi közlekedésre is érvényes) – árak oda-vissza: 38-49 euró felnőtteknek (gyermekeknek 6-14 éves korig mindössze 24,50 euró).

Busszal: Több busztársaság ajánlata is elérhető, a Student Agency (RegioJet) például napi hat járatot indít Prágába. Árak oda-vissza: 14 ezer forint felnőtteknek, 15 éven aluliaknak pedig ennek a fele. Útközben stewardess gondoskodik rólunk, filmeket és magazinokat választhatunk, valamint forró ital is jár ajándékba (kávé, tea, forró csoki) az utazáshoz.

Autóval: Budapest–Győr–Pozsony–Brno–Prága útvonalon a D1-es autópályán 5-6 órán belül Prágában lehetünk. Távolság: 525 km.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top