Utazás

Várost építene a Marson az Egyesült Arab Emírségek

Az arab államszövetségtől nem idegenek a nagy ívű tervek, így az sem tűnik lehetetlennek, hogy a vörös bolygón is ambiciózus építkezési projektet valósítsanak meg.

Negyven évvel ezelőtt Dubaj például egy nem túl népes, földutak szabdalta gyöngyhalászfalucska volt. Napjainkban a világ egyik legmodernebb városa, amely az Egyesült Arab Emírségek koronaékszerének is tekinthető.

A futurisztikus megoldásokban bővelkedő közel-keleti városban áll a Föld jelenlegi legmagasabb felhőkarcolója a 830 méter magas Burj Khalifa, amelynek biztonságára – a számtalan további toronyház mellett – olyan tűzoltók vigyáznak, akik háton viselhető személyi helikopterekkel (úgynevezett jetpackkel) sietnek a tűz helyszínére.

Dubai a 90-es évek elején és napjainkban (Fotó: Tumblr)
Dubai a 90-es évek elején és napjainkban (Fotó: Tumblr)

Ezen a héten kedden Mohammad bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, egyben Dubaj emírje bejelentette, hogy az államszövetség minivárost szeretne létrehozni a Marson és persze a hozzá tartozó közösséget is.

Az Egyesült Arab Emírségektől nem idegenek a látványos beruházások (Fotó: Dubai Media Office/Twitter)
Az Egyesült Arab Emírségektől nem idegenek a látványos beruházások (Fotó: Dubai Media Office/Twitter)

“Nagy dolgokat szeretnénk véghezvinni, ezért testvéremmel, Mohammed bin Zajeddel (Abu Dhabi koronahercege) úgy döntöttünk, hogy az Egyesült Arab Emírségek csatlakozik azokhoz a globális erőfeszítésekhez, amelyek célja, hogy embert juttassunk a Marsra” – mondta Al Maktoum.

A Mars 2117 projekt már nevével is utal rá, hogy hosszú távú vállalásról van szó. Az Emír azt mondta, a projekt bejelentésével egy olyan magot szeretnének elültetni, amelynek gyümölcsét “az emberi tudás és a tudományok iránt szenvedéllyel viseltető későbbi generációk” szüretelhetik le.

A marsi település egyik látványterve (Fotó: Dubai Media Office/Twitter)
A marsi település egyik látványterve (Fotó: Dubai Media Office/Twitter)

A CNBC értesülései szerint a dubaji vezetők tervei szerint egy nagyjából hatszázezer lakosú települést szeretnének létrehozni a Marson. Ez körülbelül Chicago teljes lakosságának felel meg. Arról nincsenek egyelőre információk, hogy milyen módon szeretnék a projektet kivitelezni, illetve milyen költségei lehetnek az ambiciózus építkezésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top