Utazás

5 különlegesség, amit nem tudtál Győrről

Tudod, hogy kinek köszönheted a szódavizet és a fröccsöt? És azt, hogy mi köze Winnetounak Győrhöz? Meglepődsz, ha elolvasod a válaszokat!

Győr, a Kisalföld fővárosa, a folyók és a találkozások városa. Számos híresség köthető a nevéhez, és olyan találmány is, amit biztosan te is ismersz, és a forró nyári napokon szívesen oltod vele a szomjad!

 

5 különlegesség, amit nem tudtál Győrről

Győr híres foglya

Győr utcáin sétálva magunkba szívhatjuk a történelmet: a város egyik leghíresebb foglya a kémkedéssel vádolt lőcsei fehér asszony, Korponainé Géczy Julianna volt. A Rákóczi Ferenc utcában található régi városháza börtönében raboskodott, majd 1715 szeptemberében a mai Széchenyi téren, az akkori győri vár piacán végezték ki.

Winnetou és Győr

Talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna Winnetou történetéről. A legendát Karl May, német írónak köszönhetjük, aki Old Shatterhand alakját Xantus Jánosról, a felfedezőről mintázta. Karl May levélben kérte Xantus engedélyét, hogy alakja inspirációul szolgálhasson regényeihez – ez a levél Drezdában megtekinthető.  A történetben szereplő Henry-karabély, John Xantus nevével fémjelzett ezüstözött változatát a győri Széchenyi téri várostörténeti múzeumban meg is nézheted!

5 különlegesség, amit nem tudtál Győrről

 

 Jedlik Ányos szökőkútja

A 19. századi feltaláló, természettudós és bencés szerzetes, Jedlik Ányos Győr szülötte. A szódavíz és dinamó feltalálójának Győr belvárosában állítottak emléket egy különleges, szódásszifon formájú csobogó kút formájában. A kutat a belvárosban a Kreszta-ház előtt találjuk, amit kívülről jura kori mészkő, belül pedig mozaikkő borít, maga a szódásszifon pedig edzett üveglapokból áll.

5 különlegesség, amit nem tudtál Győrről

 

Fröccs

Jedlik Ányos nevéhez kötődik egy ma már kedvelt és elterjedt nyári hűsítő, a fröccs is. A győri bencés szerzetes nemcsak a szikvíz, de a borral kevert fröccs feltalálója is egyben. A híres fóti szüreten az ő jóvoltából olthatta szomját fröccsel Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Fáy András.

Aranyháromszög

Győr nemcsak a folyók, de a találkozások városa is. A város félúton fekszik Bécs, Budapest és Pozsony között. A megyeszékhely kitűnő természeti adottságai és remek megközelíthetősége is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyvárossá fejlődjön. Győr földön, vízen és levegőben is hamar megközelíthető, nagy múltú város.

 

Olvass még utazás témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top