Utazás

Bemutatjuk az ország Vénuszát

Mi a közös Nyíregyházában és a kaliforniai Santa Barbarában? Egy világhírű magyar szobrász egyik legszebb alkotása! Santa Barbara lakói éppúgy megcsodálhatják Kisfaludi aktszobrát, a Vénusz születését, mint a nyíregyháziak. A különbség a két műalkotás között csak annyi, hogy a szabolcsi Vénusz télen kénytelen a hófödte kagylóhéjon álldogálni, míg kaliforniai testvérének bizonyára nincsen ilyen problémája.

A nemzetközileg is elismert művész, a budapesti Szabadság-szobor alkotója, Kisfaludi Strobl Zsigmond legkáprázatosabb aktszobra a Vénusz születése. A bronzszobor 1929-ben aranyérmet nyert egy nemzetközi kiállításon Barcelonában, onnan pedig Amerikába, Santa Barbarába került egy fákkal tarkított köztérre. Nyíregyháza úgy kerül a képbe, hogy Kisfaludi készítette el a város legfőbb köztéri emlékművét, a Hősök szobrát, és valószínűleg annyira megszerette a várost, hogy ezért ajándékozta oda a Vénusz születésének bronzmásolatát a városi tanácsnak 1930-ban. Vénusz a Benczúr téren kapott helyet, a nyíregyházaiak számára emblematikus Jereván sörkert szomszédságában, egy kis parkban. A másolatnak köszönhető tehát, hogy a kaliforniaiak és a szabolcsiak ugyanazt a Vénuszt csodálhatják meg, egymástól több mint 10 000 km-re.

Titkok és legendák

Mivel az egyik legsikeresebb magyar alkotásról van szó, később még számos kerámia-, illetve kőmásolatot készítettek, ma is megtalálhatók az ország különböző pontjain, például Egerben és Pécsett.

Egy legenda szerint a művész márványból is elkészítette a szobrot az 1920-as években, egy titokzatos amerikai mágnás vette meg a magángyűjteménye gyarapítására. Sajnos ennek részleteiről semmit nem lehet tudni, tehát jelen pillanatban bármerre lehet a szobor, akár George Clooney kertjében is. Ez esetben George Clooney, a nyíregyiek és a Santa Barbara-iak csodálhatják meg ugyanazt a műalkotást.

Az alkotás Vénusznak, a szerelem istennőjének születését ábrázolja. Az egyik mítosz szerint Aphrodité  akkor született, amikor Kronosz megfosztotta apját, Uranoszt egyeduralmától, és levágott nemi szervét a tengerbe dobta. Ezután emelkedett ki Aphrodité a tenger habjaiból egy kagylóhéjon állva meztelenül és természetesen gyönyörűen.

A nyíregyházi Vénusz szobor (Fotó: Köztérkép)
A nyíregyházi Vénusz szobor (Fotó: Köztérkép)

A hatalom szobrásza?

A szobor a szerelem ébredését szimbolizálja, és a női szépség himnusza. Különlegessége a figura testének hullámzó mozdulata, valamint a hajkorona. Lehet olvasni olyan kritikát, miszerint Kisfaludi Vénusza azért tartja így a kezét, mert a haját szárítja. Itt mindannyian elgondolkodhatunk azon, hogy szárítottunk-e már valaha így hajat…, én speciel nem. Inkább arra tippelnék, hogy ez a fajta kéztartás sokkal inkább jellemzi a természetes női vonzerőt és azt a maníroktól mentes csábítást, ami minden nőben ösztönösen megvan.  

Kisfaludi az egyik legkeresettebb magyar szobrász volt, akit gyakran illetnek azzal a váddal, hogy minden történelmi helyzetben “túl könnyen” megtalálta a helyét, és a mindenkori hatalom hivatalos szobrásza volt. 1913-tól egészen a 80-as évekig az egyik legfelkapottabb magyar szobrász.

Több mint 2600 portrét és 50 köztéri szobrot készített, viszont mindegyiket egyenletesen magas színvonalon, megőrizve a klasszikus művészet hagyományait, épp ezért művészi nagysága vitathatatlan. Mint szobrásznak, az egyik legnagyobb erőssége az elegancia kifejezése és a mozgás ábrázolásának képessége volt, ennek köszönhető a Szabadság-szobrunk lendületessége és a Vénusz születésének szépsége is.    

További érdekesség Kisfaludiról, hogy jó barátja volt George Bernard Shaw-nak, akiről portészobrot készített, továbbá Somerset Maugham is tőle rendelte meg saját arcképét. Kisfaludi Bajor Giziről, Csók Istvánról, Kodályról, de Erzsébet hercegnőről és Chamberlainről is készített szobrokat. Alkotásai Indonéziában, Franciaországban és Bulgáriában is megtalálhatóak.

Bemutatjuk az ország…!

Van ötleted, hogy mit mutassunk be legközelebb? Van történeted az ország legszebb falusi házáról? Nálatok van az ország legszebb lépcsője? Ismered az ország legfinomabb lángosának készítőjét? Bemutassuk? Írj nekünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top