Utazás

Calico, a kaliforniai szellemváros – fotók

Egykor maréknyi szerencsevadász alapította a kaliforniai városkát, ahol volt, hogy 1500-nál is több ember lakott. Aztán az ezüst ára bedőlt, a lakosok pedig szétszéledtek. Ismerjétek meg a Calico-hegységnél található szellemvárost.

A Calico-hegység Kalifornia állam déli részénél található. Még 1881-ben alapították, amikor néhány aranyásó a Mojave sivatag felé járva, a hegyeket megpillantva elnevezte a helyet “Calicónak”. Ezek a férfiak fedezték fel, hogy a hegy ezüstben gazdag, így bányát nyitottak. A következő években sorra nyíltak az ezüstbányák, közel ötszázat regisztráltak belőlük a környéken, ekkor még senki nem gondolta, hogy valaha szellemváros lesz a helyből…

Calico, a kaliforniai szellemváros - fotók

Volt a városkában minden, seriff, rendőrök, ügyvéd, orvosok és még békebíró is. Sőt, Calico saját hetilappal büszkélkedhetett.

Calico, a kaliforniai szellemváros - fotók

A legtöbb regisztrált lakó 1600 fő volt Calicóban. Aztán 1896-ban, amikor az ezüst veszíteni kezdett az értékéből, és az “ezüstláz” alábbhagyott, a várost elhagyták a szerencsevadászok is.

Calico, a kaliforniai szellemváros - fotók

Ma turistákat várnak a szellemvárosba – ezt a címet egyébként 2005-ben Arnold Schwarzenegger, kormányzóként adta neki –, amelynek alig egyharmada maradt éppen. Az idegenvezetők korhű jelmezben várják a látogatókat, akik aranyat moshatnak, és részesei lehetnek egy megrendezett vadnyugati párbajnak is.

Calico, a kaliforniai szellemváros - fotók
Calico, a kaliforniai szellemváros - fotók

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top