Utazás

Négyszer gyakoribb lehet az “extrém esőzés”

A klímaváltozás miatt ennyivel gyakoribb lehet a súlyos következményekkel járó extrém esőzés az évszázad végére.

Egy, a Nature Climate Change című szaklapban publikált friss kutatási eredmény szerint 2100-ra több mint 400 százalékkal gyarapodhatnak a rendkívül intenzív esőzések az USA területén. A National Center for Atmospheric Research kutatóinak vizsgálata arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az esőzések gyakorisága, hanem az egyes viharok során lehulló csapadék mennyisége is növekedhet, akár 70 százalékkal is.

Andreas Prein, a kutatás vezetője szerint ez óriási károkat okozhat a lakott területeken. Elég csak a Louisiana állam területén idén tapasztalt áradásokra gondolni.

A DigitalGlobe műhold felvétele a louisianai áradásokról
A DigitalGlobe műhold felvétele a louisianai áradásokról

A tudósok szerint ez azért fordulhat elő, mert a klímaváltozás hatásaként a Föld felmelegedő légköre több vizet képes felvenni. A nedvesebb légkör pedig csapadékosabb körülményeket teremt.

“Ebben egészen biztosak lehetünk – mondta Prein a The Huffington Postnak adott nyilatkozatában. – Fizikai szempontból elég jól értjük ennek a működését.”

A kutatók által vizsgált modellek szerint az extrém esőzés főleg az USA déli–délnyugati és atlanti régióit érintené, ahol a légkörben már eleve nagyobb a nedvességtartalom az óceánok közelsége miatt.

A vizsgálatok során kifejlesztett klímamodellekkel képesek szimulálni, hogy a 2000 és 2013 között megfigyelt viharok hogyan változtak volna meg, ha 5 Celsius-fokkal melegebb környezetben jöttek volna létre. Az előrejelzések szerint ugyanis ennyivel lesz melegebb 2100-ra, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a mostani mértékben folytatódik.

Míg a modell szerint az USA egyes részein jelentősebb mennyiségű csapadék hullik majd, addig például Minnesota, Iowa és Nebraska területén komolyabb szárazságokra lehet számítani. Ugyanakkor ezeken a területeken is előfordulhatnak extrém esőzések, amelyek hatalmas áradásokat is okozhatnak.

Az amerikai állam történetének legsúlyosabb áradását élte át idén
Az amerikai állam történetének legsúlyosabb áradását élte át idén

Egy másik, októberben a Science Advances című folyóiratban publikált kutatás szerint a klímaváltozás az úgynevezett “megaszárazságok” kialakulásának kockázatát is megnöveli. Ezek olyan száraz időszakok, amelyek több mint 30-35 évig is eltarthatnak.

Bár elsőre furcsán hangzik, de a jelentős csapadék és az extrém szárazság nem egymásnak ellentmondó jelenségek: minél melegebb ugyanis a légkör, annál több nedvesség párolog a talajból és a növényekből – mondta Toby Ault, a Cornell egyetem légkörkutatója, utóbbi kutatás vezetője. Az extrém esőzés azonban nem fogja tudni ellensúlyozni a szárazságot, mivel a talaj nem képes egyszerre annyi nedvességet felvenni.

“A megváltozó időjárási körülmények között sokkal szélsőségesebb meteorológiai jelenségekre számíthatunk” – tette hozzá Ault.

Mindkét kutató egyetértett, hogy az előrejelzésekben szereplő extrém időjárási események hatásait akkor csökkenthetjük, ha mérsékeljük a klímaváltozást okozó gázok, például a szén-dioxid kibocsátását. A szakemberek emellett azt is javasolják, hogy az építkezések során számoljunk a viharosabb jövőbeni időjárással.

Bár a kutatások csak az USA területén nézték az extrém időjárási események viselkedését, hasonlóra számíthat a Föld minden lakója: a Kárpát-medence területén például szintén jelentős aszályok alakulhatnak ki a jövőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top