Utazás

Utazási irodákat tett tönkre a terrorveszély

Jelentősen csökkent január óta az utazási irodák száma Magyarországon, ami egyebek mellett annak is betudható, hogy a terrorveszély miatt kevesebbet utazunk külföldre.

Harmadával csökkent idén nyáron a külföldi utakat szervező utazási irodák forgalma a tavalyihoz képest a terrorakciókkal sújtott országok iránti kereslet jelentős visszaesése miatt – közölte a Magyar Időkkel a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

A legjelentősebb visszaesést a  török, az egyiptomi és a tunéziai utazásokkal kapcsolatban tapasztalták, amit különösen azok az utazási irodák sínylettek meg, melyek ezekre az úti célokra szakosodtak. A közelmúltban például a török tulajdonban lévő Green Travel utazási iroda utazás­szervezői engedélye szűnt meg, miután az idei szezon forgalma messze a várakozásaik alatt alakult.

A MUISZ alelnöke a lapnak elárulta: a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál januárban még 1300 körül volt a szabályosan bejegyzett, magyarországi utazás­szervező vagy -közvetítő vállalkozások száma, mára viszont 1056 utazási iroda maradt. A csökkenésre egy jogszabályi változás is adhat magyarázatot, mely után az “alvó” cégeket nem jegyezték be újra.

A téli hónapokban, ha a külpolitikai helyzet nem alakul kedvezőtlenül, kiegyensúlyozott szezonra számítanak az utazásszervezők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top