Utazás

Kitiltják a turistákat Dubrovnikból

Nem bírja az évi egymillió turistát Dubrovnik óvárosa, ezért a városvezetés drasztikus lépésre szánta el magát: korlátozni fogja a turisták számát. Hasonló lépés jöhet a Plitvicei-tavaknál, ahol a turisták már a park létét és az UNESCO világörökségi besorolását veszélyeztetik.

Drasztikus lépésre szánta el magát a felkapott horvát üdülőváros, Dubrovnik vezetése. A következő szezontól mindössze kétezer helybeli és hatezer turista tartózkodhat egyszerre a horvátországi város központjában. Ha a számuk túllépi a megengedettet, akkor a tervek szerint leállnak a taxik, a buszok és az utasszállító hajók is. Nyolcezer fő felett már nagy a zsúfoltságérzés a belvárosban, nő a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság. Dubrovnikban nyolc év alatt megduplázódott az egy szezonban megforduló turisták száma, az egymillióra nőtt turistaáradattal másként nem bír a városvezetés. 

Dugó a nyugati kapunál - se ki, se be
Dugó a nyugati kapunál – se ki, se be

Nyáron többször előfordult, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni. 

Nem csak a turisták számát csökkenti a dubrovniki városvezetés. Korlátozzák a vendéglátóhelyeknek az utcára tehető székek és asztalok számát, hogy több hely maradjon a sétálóknak. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.  

Hasonló problémákkal küzd a Krka és a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top