nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Utazás
Különleges jelenség: félárnyékos holdfogyatkozás lesz ma este

Különleges jelenség: félárnyékos holdfogyatkozás lesz ma este

Különleges és ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi péntek este. Annak ellenére, hogy ez a jelenség kevésbé látványos, mint például a szuperholddal egybeeső holdfogyatkozás, mégis érdemes lesz ma este az eget és a teliholdat kémlelni, ugyanis félárnyékos holdfogyatkozását figyelhetjük meg. Minden további részlet a cikkben.
NLCafé
f Ajánlom

A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség közel sem annyira látványos, mint a holdfogyatkozás, hiszen a telihold fénye kevésbé élesen változik, és nem is szuperholddal egybeeső holdfogyatkozás lesz. A megfigyelések szerint a félárnyékos telihold sárgás színezetre vált. Most már csak abban kell bízni, hogy az időjárás kegyes lesz pénteken este.

A Hold Budapesten 18 óra 52 perckor kel, az ország nyugati részén nagyjából negyedórával később, keleti felében ugyanennyivel korábban. A félárnyékba lépés néhány perccel később, nem sokkal 7 óra előtt kezdődik. Az első látható jelek nagyjából fél órával később láthatók az égen, ekkor már a holdkorong bal felső része lassan elszürkül, kevésbé fényesen ragyog, mint a telihold többi része.

A félárnyékos holdfogyatkozás 20 óra 54 perckor lesz a leglátványosabb, derült égbolt esetén a Hold félárnyékos része egészen elhalványodik. A csillagászati számítások szerint este fél 11-ig tart a jelenség, ezt követően szép lassan ismét teljes fényében ragyog majd a szeptemberi telihold.

Különleges jelenség: félárnyékos holdfogyatkozás lesz ma este

(Galileo webcast)

Megosztás Facebookon